Μόλις εκλεγεί η νέα Κυβέρνηση, οι Θεσμοί θα έρθουν να την αξιολογήσουν

LIKE US ON FACEBOOK

 Όλοι στην Ελλάδα αναμένουν να δουν την Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς επίσης και το εάν θα υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που αγωνιούν για την επόμενη μέρα των εκλογών… Αυτοί δεν είναι άλλοι απ’ τους Θεσμούς, οι οποίοι θα κάνουν απόβαση στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου για να κάνουν αξιολόγηση της νέας Κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια πρώτη άτυπη αξιολόγηση που θα γίνει στις 16 και 17 Ιουλίου, ενώ η πρώτη επίσημη αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα θα γίνει το Φθινόπωρο.

Θεωρείται πλέον δεδομένο πως δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου η έκθεση για την 3η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, καθώς εκείνη την Δευτέρα το μόνο γνωστό θα είναι αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αλλά δεν θα υπάρχει ούτε Κυβέρνηση ούτε και υπουργός Οικονομικών.

Όμως, το συνέδριο που διοργανώνει ο Economist μέσα στο Καλοκαίρι είναι μια ευκαιρία για μια πρώτη άτυπη αξιολόγηση, αφού λογικά μέχρι τότε η νέα Κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί και θα υπάρχει υπουργός Οικονομικών για να διαπραγματευτεί.

Όλοι οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα έχουν επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση εντός κι εκτός του πλαισίου του συνεδρίου και ειδικά με το οικονομικό επιτελείο.

Ανάμεσα στα θέματα που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το Φθινόπωρο είναι, μεταξύ άλλων, ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και η διαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων, για την οποία έχουν δεσμευτεί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα δύο θέματα θα κρίνουν την συνέχεια της μετά το μνημόνιο εποπτείας της Ελλάδας τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Αφού μπει ο Σεπτέμβρης και έχει δοθεί χρόνος στη νέα Κυβέρνηση να ξεκινήσει τις εργασίες της, θα γίνει η πρώτη επίσημη πλέον αποστολή στην Αθήνα για να προχωρήσει η μεταμνημονιακή εποπτεία και να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020, αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής ( ΜΠΔΣ ) για το διάστημα 2020 -2023.

Photo: EPA/GEORGI LICOVSKI

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved