«Ο τίτλος της σημερινής συνεδρίασης είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ενώ στην πραγματικότητα παίζεται ένα άθλιο θέατρο σε βάρος του ελληνικού λαού με στόχο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμη εξουσίας, να κυρωθεί η Συμφωνία και να διατηρηθούν ως ΚΟ οι ΑΝΕΛ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως αναβλήθηκε πολλές φορές η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου γιατί δεν έβγαινε ο συμβιβασμός, μίλησε για ένα «ψεύτικο διαζύγιο» και μια «θλιβερή συναλλαγή». «Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσίπρας κρατάει στην κυβέρνηση δύο υπουργούς των ΑΝΕΛ που δεν υπέγραψαν την παραίτησή τους», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο επικεφαλής της ΝΔ μίλησε για μια Κυβέρνηση κουρελού, αφού «κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα». Παράλληλα, έκανε σφοδρή επίθεση τόσο στον κ. Τσίπρα αλλά και στους βουλευτές που θέλουν να μπουν στον ΣΥΡΙΖΑ για λίγες μέρες εξουσίας.

Η έξοδος του Καμμένου είναι εικονική. Τι σόι έξοδος είναι όταν 4 από τους 7 βουλευτές του εξακολουθούν να σας στηρίζουν; Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χώρισαν απλώς συγχωνεύθηκαν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάληψη της θέσης του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, κ. Αποστολάκη, κάτι που υποστηρίζει πως έγινε μετά από υπόδειξη του κ. Καμμένου. «Ποτέ καμία Κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό. «Εσείς κάνατε το αδιανόητο. Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιείσατε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αυτό έγινε στην εποχή της χούντας με τον Σπαντιδάκη.

Να το ξέρετε κ. Τσίπρα όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε, τους πολίτες δεν θα τους κοροϊδέψετε, ούτε θα τους εξαγοράσετε. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και θα τον πληρώσετε. Οι πολίτες έχουν ένα λόγο ακόμα να σας τιμωρήσουν , γιατί δίπλα στη λιτότητα και τα σκληρά μέτρα που έχετε πάρει προσθέσατε και ένα κεφάλαιο πολιτικής παρακμής και κατάντιας: Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν γύρω μας αποτελούν τους τελευταίους επικίνδυνους σπασμούς ενός συστήματος εξουσίας που καταρρέει

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι μάσκες έπεσαν και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως για εκείνον η πολιτική είναι συναλλαγή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τις αλήθειες που πια έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός.

Εσείς κ. Τσίπρα παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής; Γιατί κάποιοι είπαν “όχι” όταν συζητήθηκαν αυτά και εσείς είπατε “ναι”; Ο κ. Καμμένος ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο και φυσικά σήμερα στηρίζει και συνυπογράφει τη στήριξη της Συμφωνίας. Είστε και οι δύο συνεργοί σε μια προμελετημένη μεθόδευση. Είστε υπόλογοι όχι μόνο στους Μακεδόνες αλλά σε όλον τον ελληνικό λαό

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η Βουλή καλείται να νομιμοποιήσει μια Κυβέρνηση που «θα προκύψει αργότερα φτιαγμένη από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής», προσθέτοντας πως κάθε μέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει κι άλλα προβλήματα.

Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η ζωή τους γίνεται χειρότερη, ότι οι φόροι αυξήθηκαν, τα εισοδήματα μειώθηκαν, από μια κυβέρνηση που άλλα υποσχέθηκαν και άλλα έκαναν. Ξέρουν ότι η κρίση δεν τελείωσε, ξέρουν ότι πλήρωσαν τους τραγικούς χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ξέρουν ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρων και 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το εισόδημα των συνταξιούχων. Ξέρουν ότι η χώρα επιτηρείται και ξέρουν το άτυπο μνημόνιο. Υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες για να μείνετε στην εξουσία

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΝΔ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι είναι ικανή για τα πάντα αλλά ανίκανη για να κυβερνήσει με μια στοιχειώδη αποτελεσματικότητα.

Κοροϊδέψατε τον κόσμο για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, είπατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια, είπατε δύο φορές ψέματα στις εκλογές και στο δημοψήφισμα, μιλάτε για παροχές ενώ έχετε βάλει φόρους δίχως προηγούμενο, χειραγωγείτε την Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, ανακατασκευάζετε διώξεις όπως στην υπόθεση Novartis και συκοφαντείτε δημόσια πρόσωπα, προσβάλλετε με κάθε τρόπο τη δημόσια ζωή, υπονομεύετε την ομαλότητα που έχει ανάγκη η χώρα

Παράλληλα, μίλησε για μια ανήθικη αντίληψη για την πολιτική, επισημαίνοντας πως ο κ. Τσίπρας ψάχνει ιδιοτελείς συμμάχους για να εδραιωθεί στην Κυβέρνηση λίγους μήνες ακόμα.

Εμπιστοσύνη προς τι; Προς ένα σύστημα χωρίς λαϊκή εκπροσώπηση αφού θα βασίζεται σε μετρημένους στα δάχτυλα βουλευτές που άλλα ψηφίζουν κι άλλα κάνουν, προς μια εξουσία λίγων ακόμη μηνών που δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να βαθύνει τις πληγές;

«Στέλνουμε ένα σήμα κινδύνου για τον ευτελισμό της δημόσιας ζωής που δημιουργεί αποστροφή στους πολίτες. Σε όλα αυτά αποκτούν μερίδιο ευθύνης και οι πρόθυμοι βουλευτές που ακούγεται ότι βρέθηκαν σε προσφορά 6 στην τιμή μιας ψήφου εμπιστοσύνης. Πρόκειται για την χειρότερη στιγμή της μεταπολίτευσης. Και το σύνθημα “αξίζουμε καλύτερα” εκφράζει την ανάγκη της χώρας να βγει από αυτήν την παρακμή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίζει “ναι” και στη συμφωνία των Πρεσπών που «συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση» και παράλληλα «στηρίζει μια Κυβέρνηση κουρελού χωρίς λαϊκή εντολή και με επιζήμια ατζέντα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κ. Δανέλλη και την κα Παπακώστα που πλέον υποστηρίζουν αυτήν την Κυβέρνηση. Αναφορικά με τον κ. Δανέλλη ανέφερε πως πρόκειται περί συναλλαγής καθώς ο κ. Δανέλλης ήταν αυτός που ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής και τώρα στηρίζει την Κυβέρνηση.

Αν βρεθείτε με 150 ή λιγότερες ψήφους δεν έχετε πλειοψηφία και πρέπει να πάτε άμεσα τη χώρα σε εκλογές, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μια νέα Κυβέρνηση καθώς έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος.

Συγκρατώ μια φράση κ. Τσίπρα είπατε στις 4 Οκτωβρίου του 2014 “την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι Κυβερνήσεις στον εαυτό τους, τη δίνει ο λαός και τη δίνει ανοιχτά και καθαρά μέσα από τις εκλογές. Αν  κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης τότε ξέρουν και τον δρόμο, εκλογές”. Αυτό ζητώ, συμφωνώ μαζί σας κ. Τσίπρα: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα

Τσίπρας: Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε τις ένοπλες δυνάμεις

«Δεν θα απαντήσω σε κανένα από τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας που θέλησε να κάνει μια παρέμβαση ενώ επικράτησε μεγάλη ένταση στη Βουλή.

Ζήτησα τον λόγο διότι θεωρώ και θέλω να πιστεύω ότι άθελά του ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα ατόπημα όχι απέναντι στο πρόσωπο αλλά απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις: Συνέκρινε τον κ. Αποστολάκη με τον στρατηγό της χούντας, Σπαντιδάκη, και αυτό είναι μεγάλη προβολή στις ένοπλες δυνάμεις και ζητώ να ανακαλέσει. Δεν σας επιτρέπω κ. Μητσοτάκη προσβάλλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Μια καθαρή απάντηση αν εμπιστεύεστε την Κυβέρνηση, χωρίς εκβιασμούς