Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή πήρε τον λόγο για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως μετά από αυτήν δεν υπάρχει καμία επιστροφή.

Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως 40 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης και αυτό είναι απαράδεκτο γεγονός, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως δεν προχώρησε ούτε στην ενημέρωση των πολιτών ούτε στον εφοδιασμό των φαρμακείων.

Ο επικεφαλής της ΝΔ τόνισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο. «Είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές σε πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών », δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως πρόκειται για μια συμφωνία που την απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πάλι για συνειδήσεις που ανταλλάχθηκαν με χαρτοφυλάκια και πόστα, άλλες πλειοψηφίες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άλλες πλειοψηφίες ψηφίζουν τη Συμφωνία.

Μπροστά στα μάτια μας είδαμε και δυστυχώς εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς και όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον τα παζάρια που έχουν γίνει…. Ένας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα

Οι αλήθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Συμφωνία

Αλήθεια 1. Η συμφωνία αυτή ανατρέπει μια πάγια εξωτερική πολιτική που έχει ακολουθήσει η χώρα εδώ και 100 χρόνια. Η Ελλάδα δεν επέτρεψε ποτέ να μονοπωλήσει ποτέ κάποιος τρίτος τον όρο “Μακεδονία” και δεν αναγνώρισε μακεδονική εθνότητα. Αυτή η στάση αλλάζει τώρα και αυτό γίνεται με κοινό όχημα την εθνότητα, την ταυτότητα και την γλώσσα. Τρεις έννοιες που η Κυβέρνησή σας δέχτηκε ως “Μακεδονικές”.

Αλήθεια 2. Το ζήτημα της γλώσσας. Σας είπα ότι οι ίδιοι οι Σκοπιανοί λένε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν αναγνώριζε και δεν αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικες γλώσσες ανήκουν και τα βουλγάρικα και τα σέρβικα. Ζήτησαν την μακεδονική γλώσσα κι εσείς τη δώσατε.

Αλήθεια 3. Το άρθρο 7 της Συμφωνίας ορίζει για τα Σκόπια με τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδονικός” θα περιγράφεται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πολιτισμός και τα χαρακτηριστικά τους. Όλα αυτά είναι συνώνυμα με τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Αναγνωρίζει το δικαίωμα να προσδιορίζονται επίσημα και νομικά ως “Μακεδόνες”.

Αλήθεια 4. Καταφέρατε και το περιβόητο erga omnes να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Δεσμεύει νομικά όχι μόνο τους Βόρειους γείτονες μας αλλά και την Ελλάδα. Είμαστε υποχρεωμένοι νομικά να αποκαλούμε τους γείτονές μας “Μακεδόνες”. Να το χαίρεστε το erga omnes κ. Τσίπρα!

Αλήθεια 5. Η συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά την λέξη “Μακεδονία” ή “Μακεδόνες” σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει “ελληνική Μακεδονία”, αντίθετα προσδιορίζεται ως βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους.

Αλήθεια 6. Δεν έρχεται να λύσει ένα παλιό πρόβλημα αλλά να προσθέσει νέα προβλήματα. Οδηγεί την Ελλάδα σε ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον. Δεν σας ενδιέφερε ποτέ αυτή η υπόθεση, αδιαφορείτε πραγματικά για τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Τι θα αλλάξει άραγε στα βιβλία Ιστορίας και των δύο χωρών για να μην υπάρξουν αλυτρωτικές αναφορές; Έχω δει πολλές δηλώσεις του Ζάεφ, ο οποίος έχει από πίσω τον χάρτη της Β. Μακεδονίας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια συμφωνία που δεν είναι ισορροπημένη αλλά μίλησε για μια διευθέτηση, ενώ αναρωτήθηκε τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε ο κ. Τσίπρας για να προχωρήσει στη Συμφωνία και να πει “ναι” εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν “όχι”.

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης γιατί επισφραγίζει την εθνική ήττα της Συμφωνίας των Πρεσπών», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ζητώντας ακόμη μια φορά εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Τσίπρα-Καμμένο στη Βουλή