«Οι ευθύνες θα αποδοθούν, μην έχετε αμφιβολία», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς να παραιτηθεί κανείς.

«Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του Πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας», ανέφερε ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υπογραμμίζοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν και γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

Τα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους. Δεν ησυχάζουμε. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν

Αναφορικά με την απόδοση ευθυνών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τις διερευνήσει ειδικός εφέτης ανακριτής, ενώ σημείωσε πως η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης τον κάνει να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει και προσπάθεια συγκάλυψης.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την περασμένη Δευτέρα, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Τσίπρας, επισήμανε πως όλοι γνώριζαν πως υπήρχαν ανθρώπινα θύματα.  «Ή κανείς δεν το είπε στον Πρωθυπουργό ή το ήξεραν όλοι και έπαιξαν ένα άθλιο θέατρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εξαπολύοντας τις επιθέσεις του στον Πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως κάποτε ο κ. Τσίπρας «ήταν νέος και ανεύθυνος», προσθέτοντας πως σήμερα είναι «καταστροφικός και κυνικός».

Πήγε στο Μάτι σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Είναι κάτι βαθιά προσωπικός ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας βιώνει αυτές τις καταστάσεις. Μπορώ να δεχθώ την ανικανότητα, αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι πως δεν είδα στο πρόσωπό τους τη συντριβή. Δεν ειπώθηκε ακόμη καμία συγγνώμη. Λες και ήταν σε άλλο κόσμο κυνισμού και αλαζονείας

Συνεχίζοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε πως οι Έλληνες ζητούν να γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναδούμε ποτέ τέτοια τραγωδία. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως το κόμμα του θα οργανώσει σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση και με ασκήσεις προστασίας για όλους τους πολίτες. Στάθηκε στην ανάγκη ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «να είναι πάνω από υπουργούς», έχοντας τον συντονισμό στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων. «Ένας μπορεί να είναι ο στρατηγός», ανέφερε και επεσήμανε πως στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν κατάλληλοι άνθρωποι.

Στο Παίδων είδα έναν πιτσιρικά που μου είπε ότι κάηκε γιατί δεν φορούσε μπλούζα. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι δεν βγαίνεις στη φωτιά χωρίς μπλούζα. Κανείς δεν τους το είπε. Το 112 δεν δούλευε, κανείς δεν βγήκε να πει “φύγετε”

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε πολλά και μίλησε λίγο τις τελευταίες ημέρες σημειώνοντας πως «ποτέ δεν ένιωσα τόσο άσχημα στη ζωή μου όπως την Πέμπτη που πήγα στο οικόπεδο που κάηκαν οι συμπολίτες μας». Ανέφερε πως«όποιος είναι δημόσιο πρόσωπο δεν πρέπει να κρύβεται την ώρα της κρίσης» επισημαίνοντας ότι ήταν φανερό από την αρχή πως επρόκειτο για πρωτόγνωρη τραγωδία.

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε και στις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, τονίζοντας πως έγιναν λάθη αλλά «η φωτιά τότε ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Δευτέρας. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα».

Ερωτηθείς αν πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις ακινήτων, τόνισε πως «έχω μιλήσει από καιρό για την ανάγκη κατεδαφίσεων, ειδικά όσων κτισμάτων δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν, Ναι, πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις».

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία του Δημάρχου Ραφήνας για πλαστά έγγραφα

Photo: ΑΠΕ