Καμία παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ήταν το αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μίτσελ δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι οι ΗΠΑ δεν θα δουν φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα και, όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα, έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευτεί.

«Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο κ. Μίτσελ σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους».

Ένα μέρος απ’ τη στρατηγική των ΗΠΑ είναι και η ενίσχυση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο «και ο πιο φυσικός τρόπος», αναφέρει ο ίδιος, «είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας στο σχήμα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε τον επόμενο χρόνο».

Ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ένα δυτικό κράτος, σε μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή, που οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύσουν, αφού «αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι».

Παράλληλα, ο κ. Μίτσελ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τόνισε ότι η επίτευξή της μπορεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.

Νωρίτερα, για «γαλάζια πατρίδα» έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, της καλής γειτονίας και της φιλίας στα 462.000 τετραγωνικά μέτρα της “γαλάζιας πατρίδας”. Αυτό δεν σημαίνει παραχώρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι:

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συμμετείχε σε διήμερη συνάντηση για την αξιολόγηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και τα μέτρα για να βελτιωθεί το επίπεδο τους.

Διαβάστε ακόμη:

Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Έτοιμη για κάθε λύση η Τουρκία