Ο συμβολισμός της ελπίδας μέσα από τη φαντασία και την ενέργεια των νέων. Τέσσερις μήνες, μέσα στις στάχτες και τα καμένα, εκεί που βασιλεύει το μαύρο, οι νέοι από το Μάτι αρνούνται πεισματικά να δουν την θολή εικόνα μιας ηττημένης περιοχής.

Πώς είναι το Μάτι μετά τις πυρκαγιές; Οι νέοι βλέπουν το μέλλον και την ελπίδα. Κάνουν πράξη αυτό που ονειρεύονται: «Ένα πράσινο Μάτι», σαν αυτό που ονειρεύονται, σαν αυτό που έχασαν. Εκεί λοιπόν πάνω στο μαύρο και το θολό εκείνοι ζωγραφίζουν το μέλλον, βάζουν το χέρι τους πάνω στο μουντό για να το ζωντανέψουν. Σα να παίρνουν τις μοίρες τους στα χέρια τους. Τη μοίρα του τόπου τους.

Μάτι μετά τις πυρκαγιές

Τέσσερις μήνες μετά, οι νέοι από το Μάτι σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού πήγαν στην παρατημένη από όλους και από όλα παραλία Γαβριήλ στο Μάτι και αντικατέστησαν το καμένο τοπίο από την πύρινη λαίλαπα, με ένα τοπίο ελπίδας. Καθάρισαν (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πριν και μετά) , φύτεψαν δυο δέντρα, έβαψαν το παγκάκι και ζωγράφισαν σε γκράφιτι το όνειρό τους: Ένα πράσινο «Μάτι».

Το περιγράφουν καλύτερα από όλους οι ίδιοι:

«Μια από τις χιλιάδες παρατημένες γωνιές στο Μάτι είναι η παραλία του Γαβριήλ. Ακόμα και η είσοδος σ´ αυτήν ήταν δύσβατη. Από κάπου όμως έπρεπε να αρχίσουμε! Αρχίσαμε από εκεί.

Ένα Σάββατο, δέκα χέρια….

Διαβάστε περισσότερα στο dikastiko.gr

Διαβάστε ακόμα:

To μήνυμα διαμαρτυρίας των πυρόπληκτων στον Μαραθώνιο (Photo)