Επιτέλους μπορούμε να ξεκινήσουμε να ελπίζουμε σε αυτόν τον κόσμο ξανά! Ο πρώτος κατάλογος για τυφλούς στη Χαλκίδα και συγκεκριμένα στο “Γαλατικό Χωριό” μας εξέπληξε ευχάριστα, μας προβλημάτισε, μας συγκίνησε και ένα μπράβο είναι λίγο!

Η Χαλκίδα και το κατάστημα “Γαλατικό Χωριό” δίνουν το παράδειγμα και στέλνουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Ο πρώτος κατάλογος για τυφλούς, με τη μέθοδο Braille είναι γεγονός.

Μπορεί πλέον, σε όλα τα καταστήματα να είναι υποχρεωτικό να έχουν κατάλογο σε γλώσσα Braille, όμως ποιος το έχει ήδη εφαρμόσει; Μπορεί να είναι ένας νόμος από εκείνους που θεωρούμε πως δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, όπως το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο ενός μαγαζιού (και αυτό είναι το λιγότερο).

Όμως, την αρχή έκανε η μπυραρία “Γαλατικό Χωριό” με μια σημαντική πρωτοβουλία στην οποία προχώρησε η υπέροχη ομάδα της. Αφορμή για αυτήν την πολύ σημαντική πρωτοβουλία ήταν ένα ζευγάρι τυφλών που είχε πάει στο κατάστημα για να απολαύσει τη μουσική, τις μπύρες, την έξοδό του!

πρώτος κατάλογος για τυφλούς

Τότε δημιουργήθηκε η ανάγκη, όπως εξήγησε ο Μίμης Κάτρης στο iPop.gr, ότι κάπως πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα, να μπορούν όλοι να έχουν τις ίδιες δυνατότητες, να μπορούν μόνοι τους να διαβάσουν τον κατάλογο, κάτι που σε όλους εμάς τους “φυσιολογικούς” θεωρείται αυτονότηο.

Για μερικούς δεν είναι. Κι έτσι, η ομάδα από το Γαλατικό Χωριό δημιούργησε τον πρώτο κατάλογο για τυφλούς και είμαστε περήφανοι!

Όπως είπε ο κ. Κάτρης, ο κοινωνικός ρατσισμός, το να αποκλείσεις ανθρώπους, μπορεί να το κάνεις και άθελά σου. Αν, όμως, σκεφτείς και παρατηρήσεις λίγο τον διπλανό σου, τότε μπορείς να κάνεις την αλλαγή. Και όλες οι μικρές αλλαγές, δημιουργούν κάτι μεγάλο.

Όταν τον ρωτήσαμε πόσο δύσκολο είναι να φτιαχτεί ένας τέτοιος κατάλογος, η απάντησή του ήταν πως με λίγη καλή διάθεση όλα γίνονται και τίποτα δεν είναι δύσκολο.

πρώτος κατάλογος για τυφλούς

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που το “Γαλατικό Χωριό” δείχνει την ευαισθησία του και προχωρά σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Στη μπυραρία έχουν φτιάξει ειδική ράμπα για ΑμεΑ, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση. Και όπως μας είπε ο κ. Κάτρης, είναι υπέροχο να σου λένε πως όμορφα νιώθουν που μπορούν να ανεβαίνουν χωρίς συνοδό, να είναι αυτόνομοι και να έχουν ίση πρόσβαση με όλους.

Γιατί τελικά τι είναι το διαφορετικό; Και ποιοι είναι οι διαφορετικοί; «Μπορεί να μην είμαστε διαφορετικοί από θέμα τύχης, αλλά θα μπορούσαμε να είμαστε όλα αυτά τα “διαφορετικά” , ας φροντίσουμε για αυτά κι ας μπούμε λίγο στη θέση του άλλου», είπε ο Μίμης Κάτρης και δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.

Το Γαλατικό Χωριό μαζεύει ρούχα για τις φυλακές, βιβλία και τετράδια για παιδιά φυλακισμένων, πράγματα για φτωχούς, βοηθά τους πρόσφυγες και προσφέρει τη βοήθειά του σε όποιον το έχει ανάγκη.

Εμείς το μόνο που θα ευχηθούμε είναι να προχωρήσουν και άλλα καταστήματα σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά να μην κοιτά μόνο τον εαυτό του, αλλά να κοιτά και τον διπλανό του. Και τότε ο κόσμος μας θα γίνει λίγο καλύτερος, άλλωστε είναι στο χέρι μας!

Διαβάστε επίσης:

Όταν ένα άτομο με ειδικές ανάγκες βλέπει τα λεωφορεία να περνούν από μπροστά του

Τις φωτογραφίες μας τις παραχώρησε η ομάδα απ’το Γαλατικό Χωριό