Δικαιώματα του παιδιού… Σε πόσες χώρες άραγε του κόσμου διαφυλάσσονται στα αλήθεια και δεν καταπατώνται; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, η Unicef έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα της έκθεση για την κατάσταση το 2019.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα παιδιά στον κόσμο να ζουν περισσότερα χρόνια και πιο υγιείς ζωές, ωστόσο, είναι αντιμέτωπα με νέες σοβαρές απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρει η Unicef, υπάρχει μια σημαντική πρόοδος για τα δικαιώματα του παιδιού, όμως, οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και ευάλωτων παιδιών εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η επικεφαλής της Unicef, Χενριέτα Φορ, σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «έχουν σημειωθεί εντυπωσιακές πρόοδοι για τα παιδιά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες», ωστόσο «εξακολουθούν να συσσωρεύονται οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και πιο ευάλωτων από αυτά».

Δικαιώματα του Παιδιού

Pixabay

Επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά την υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (bullying)

Απ’ το 1989 μέχρι σήμερα, η θνησιμότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί παγκοσμίως κατά περίπου 60%, ενώ τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό σχολείο και τα δικαιώματα των παιδιών έχουν ενταχθεί σε νόμους που έχουν θεσπιστεί σε πολλές χώρες.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η Unicef, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι ισότιμη, καθώς τα παιδιά κάτω των πέντε ετών των πιο φτωχών οικογενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί από τα παιδιά των πλουσιότερων οικογενειών.

Δικαιώματα του Παιδιού

Παράλληλα, μόνον τα μισά από τα φτωχά παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς και ορισμένα κορίτσια διατρέχουν τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαναγκαστούν να παντρευτούν από ό,τι το 1989.

Πότε θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Διάβασε ακόμα:

Η πληγή στην καρδιά των παιδιών που δεν φεύγει ποτέ

Photo: Austin Pacheco/ Unsplash