Μια γιγαντιαία, μυστηριώδης τρύπα έχει ανοίξει στην Ανταρκτική

LIKE US ON FACEBOOK

Μια γιγαντιαία, μυστηριώδης τρύπα έχει ανοίξει στην Ανταρκτική με τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Η τεράστια τρύπα, η οποία αγγίζει σε μέγεθος τη λίμνη Superior στη Βόρεια Αμερική, τη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον πλανήτη, έχει προκαλέσει την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, η οποία προς το παρόν αδυνατεί να εξηγήσει πως άνοιξε στην Ανταρκτική.

Η γιγαντιαία, μυστηριώδης τρύπα “είναι αξιοσημείωτη”, σχολίασε ο φυσικός Kent Moore, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Οι περιοχές νερού που περιβάλλουν τον θαλάσσιο πάγο, όπως αυτή, είναι γνωστές ως “polynias”. Συγκροτούνται σε παράκτιες περιοχές της Ανταρκτικής, σύμφωνα με τον Moore.

Αυτό που είναι περίεργο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αυτή η τρύπα είναι “βαθιά μέσα στον πάγο” και πρέπει να έχει διαμορφωθεί μέσω άλλων διαδικασιών που δεν είναι κατανοητές.

Ανταρκτική

Η τρύπα είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά απ’ την άκρη του πάγου κι αν δεν υπήρχαν οι δορυφόροι, οι επιστήμονες δεν θα γνώριζαν καν ότι βρίσκεται εκεί!

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να κατηγορήσουμε την κλιματική αλλαγή γι’ αυτή την τεράστια τρύπα, ο Moore τονίζει πως αυτό είναι ένα πολύ πρόωρο συμπέρασμα.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από δορυφόρους και ρομπότ βαθέων υδάτων, ο Moore και οι συνεργάτες του εργάζονται προκειμένου να βρουν την εξήγηση σ’ αυτό το φαινόμενο. “Σε σύγκριση με 40 χρόνια πριν, η ποσότητα των δεδομένων που έχουμε είναι εκπληκτική”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εμείς ελπίζουμε σύντομα να έχουμε μια απάντηση για το ανησυχητικό κενό στην Ανταρκτική!

Photo: Jeff Schmaltz/LANCE/EOSDIS Rapid Response/Jesse Allen/NASA
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved