Μεταβίβαση ακινήτων μ’ ένα κλικ από Σεπτέμβρη

LIKE US ON FACEBOOK

Νέα εποχή στη μεταβίβαση ακινήτων, η οποία θα μπορεί να γίνεται μ’ ένα κλικ μέσω του TAXISnet απ’ τον Σεπτέμβρη!

H νέα λειτουργία στην πλατφόρμα του TAXISnet είναι στη διαδικασία της προετοιμασίας απ’ την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η νέα εφαρμογή για τη μεταβίβαση ακινήτων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», θα καθοριστεί σήμερα, Δευτέρα, σε συνάντηση που θα έχουν ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, με στελέχη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ στην πράξη σημαίνει ότι η ηλεκτρονική διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Ακόμα και η δήλωση του φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet -και όχι στις ΔΟΥ- από τον συμβολαιογράφο, ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία που καταχωρίζονται για τη μεταβίβαση ακινήτου -καθώς και το αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης- θα ελέγχονται αυτόματα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος θα είναι να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Το εν λόγω πιστοποιητικό είναι κρίσιμης σημασίας καθώς θα καθορίσει το προβλεπόμενο όριο απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτου, το οποίο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος και 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος συν 25.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργείται από το σύστημα στην υποβληθείσα δήλωση, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του από τον αγοραστή.

Photo: Shutterstock

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved