Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έχει ξεκινήσει ήδη από τις 4 Μαΐου, όμως οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή για την μετακίνηση εκτός νομού. 

Ο κ. Χαρδαλιάς έχει επισημάνει πολλές φορές ότι πριν τις 18 Μαΐου δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η μετακίνηση στα ελληνικά νησιά αναμένεται να γίνει σε τρεις φάσεις.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι φάσεις είναι τρεις, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Πρώτη φάση

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα επιτραπούν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα για τους εργαζομένους σε ανοιχτές επιχειρήσεις και για τους αναπληρωτές καθηγητές είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο. Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για την μετακίνηση θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη.

Δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση ξεκινάει τη Δευτέρα 18 Μαΐου, οπότε θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα με βεβαίωση του εργοδότη. Επιπλέον, από την ίδια μέρα ισχύει και η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα.

Μέχρι τότε η μετακίνησε σε άλλο νομό στην ηπειρωτική Ελλάδα επιτρέπεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που είναι για τροφοδοσία, για λόγους υγείας και για επαγγελματική απασχόληση και πάντα με την απαραίτητη βεβαίωση.

Τρίτη φάση

Αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε, η πρόσβαση στα νησιά θα είναι ελεύθερη για όλους από την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί και νωρίτερα, με πιθανή ημερομηνία την 25η Μαΐου.

Βέβαια, η ακτοπλοΐα φέτος θα λειτουργήσει με περιορισμούς στο μέγιστο αριθμό επιβατών και ειδικά μέτρα, ενώ θα ισχύουν αυστηροί κανόνες για καμπίνες, καθίσματα, ψύξη και κλιματισμό. Αναμένονται τα μέτρα αυτά να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρισμός: Όλοι οι κανόνες για πτήσεις, ξενοδοχεία και τουρίστες

Photo: Κωνσταντίνα Μητατάκη