Η Merkel υπόσχεται «νέα εκκίνηση» στην Ευρώπη και ο Juncker δηλώνει ικανοποιημένος

LIKE US ON FACEBOOK

«Θετική και εποικοδομητική» χαρακτήρισε την συμφωνία συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία ο πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

Ο Jean-Claude Juncker χαιρέτισε την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γερμανία μετά από ώρες συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. «Είμαι πλήρως ικανοποιημένος ως προς το ευρωπαϊκό μέρος των συμφωνιών…Είναι μία θετική, εποικοδομητική συμβολή προσανατολισμένη προς το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Απ’ τη μεριά της, η Angela Merkel δεσμεύτηκε για μια «νέα εκκίνηση» στην Ευρώπη ενώ υποσχέθηκε πως θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία.

«Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, έχουμε ανάγκη από μία νέα εκκίνηση στην Ευρώπη», δήλωσε η αρχηγός της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, δίνοντας την υπόσχεση ότι «η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Λευκός καπνός» στη Γερμανία

Μετά από μια ολονύχτια συνάντηση τα τρία κόμματα (CDU, CSU και SPDΗ) ξεπέρασαν τα εμπόδια και κατέληξαν στη συμφωνία για μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Όσα συμφώνησαν για τους πρόσφυγες

Στο κείμενο της συμφωνίας, αναφέρεται και όσα αποφάσισαν για τους πρόσφυγες και την επανένωση με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να περιορίσουν τον αριθμό των προσφύγων στους  200.000  ετησίως.

«Οι αριθμοί της μετανάστευσης (περιλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, των ατόμων που εμπίπτουν στην επανένωση των οικογενειών, στην επανεγκατάσταση και αφαιρώντας όσους εγκαταλείπουν τη χώρα) δεν θα ξεπερνούν τις 180.000-220.000 ετησίως», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε περιορισμός της επανένωσης των οικογενειών, θέτοντας ανώτατο όριο στα 1.000 άτομα που θα μπορούν να το ζητήσουν κάθε μήνα.

Οι ηγέτες των CDU/CSU και SPD συμφώνησαν επίσης να θεσπίσουν νέους όρους στην υποδοχή των προσφύγων και ειδικότερα να μην προβλέπεται πλέον η συστηματική χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά αυτή να αντικαθίσταται κατά περιπτώσεις από υλική βοήθεια.

Photo: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved