Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ μοναδική ευκαιρία για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε το Σάββατο στην ΠΓΔΜ με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Πιο συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ότι το επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της, με τον κ. Ζάεφ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ακόμη ότι η έγκριση της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους.

Στη συνέχεια, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπως και στη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, που υπέγραψαν οι δύο χώρες πέρυσι τον Αύγουστο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ίδια μίλησε και για το θάρρος των πρωθυπουργών των τριών χωρών, Αλέξη Τσίπρα, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ, για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, απ’ την πλευρά του, τόνισε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας του, ενώ υπογράμμισε και ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να συναντηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αλλά δεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάτι που δείχνει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας στην εναντίωση που έχει εκφράσει ο κ. Ιβάνοφ στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε ακόμη:

Ζάεφ: Η ταυτότητά μας θα είναι πάντα μακεδονική

Photo: AP/© Boris Grdanoski