Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, με τη μεγάλη απώλεια για το κόμμα της Μέρκελ στις εκλογές στην Έσση και την εντυπωσιακή άνοδος για τους Πράσινους, τέλος η Άνγκελα Μέρκελ απ’ την ηγεσία του CDU, όπως ανακοίνωση η ίδια.

Μια είδηση που έσκασε σαν βόμβα και λίγοι περίμεναν αυτήν την εξέλιξη. Τέλος η Άνγκελα Μέρκελ απ’ την ηγεσία του CDU, καθώς δεν θα είναι ξανά υποψήφια όπως αποφάσισε και ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία στο πολιτικό πεδίο είναι ραγδαίες, μετά κι απ’ την ανακοίνωση της Μέρκελνα μην είναι υποψήφια στο συνέδριο που θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου. Μετά από 18 χρόνια που ήταν στην προεδρία, δεν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η Μέρκελ θα παραμείνει στην καγκελαρία.

Κι ενώ η Άνγκελα Μέρκελ, θα έβαζε υποψηφιότητα για ακόμη μια φορά, πλέον απομακρύνεται από την ηγεσία, μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Έσση.

Σε παλαιότερες δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση είναι πει πως  «για μένα αυτά τα δύο αξιώματα (της καγκελαρίου και της προέδρου του κόμματος) πάνε μαζί, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της κυβέρνησης.»

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως πλέον δεν έχει άλλη επιλογή, αφού το CDU έχασε δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό που αναμένουμε να μάθουμε είναι αν θα παραμείνει στην καγκελαρία ή όχι.

Οι πιθανοί διάδοχοι της Μέρκελ

Οι πιθανοί διάδοχοι της Μέρκελ για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών είναι πολλοί. Η γ.γ. του CDU Ανεγκρέτ Καρμπ Κάρενμπαουερ, ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπανκα και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας ΒεστφαλίαςΆρμιν Λάσετ.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Έσση: Μεγάλη απώλεια για το κόμμα της Μέρκελ και το SPD

Photo: EPA/CLEMENS BILAN