Στον σχηματισμό κυβέρνησης εντός των τριών προσεχών μηνών ελπίζει η καγκελάριος της Γερμανίας, Anlela Merkel.

Παράταση μόνο για τρεις μήνες έχουν λάβει οι εν λόγω αποστολές και για την επόμενη φάση, μετά τη λήξη αυτής της παράτασης, αναμένεται ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.

Πολύ σύντομα θα πρέπει να συζητήσουμε για τις γερμανικές στρατιωτικές αποστολές σε Συρία και Αφγανιστάν και ελπίζω ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να έχει ολοληρωθεί πριν συζητήσουμε για κάθε μεμωνομένη περίπτωση, ανέφερε η κ. Merkel σε βίντεο – podcast.

Από την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται και η διεξαγωγή των πρώτων συζητήσεων μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού.

Στο ενδεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας, το περιεχόμενο αυτής θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη του SPD σε νέο συνέδριο το οποίο θα συγκληθεί για τον λόγο αυτό.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο του SPD, το οποίο διεξάγεται στο Βερολίνο, τα μέλη του ψήφισαν από τη μία υπέρ της πρότασης της ηγεσίας του για συνομιλίες μη δεσμευτικού και από την άλλη υπέρ του «ανοικτού αποτελέσματος» με τους Χριστινοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, που θα πρέπει να εγκριθεί σε νέο συνέδριο.

Η αντίδρασή του SPD στον ‘μεγάλο συνασπισμό’

«Τάσσομαι υπέρ του να αναζητηθούν άλλοι δρόμοι εκτός της νέας εκδοχής του μεγάλου συνασπισμού. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) πρέπει να δείξει θάρρος. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η σε βάθος συζήτηση μιας κυβέρνηση μειοψηφίας (των Χριστιανοδημοκρατών) και όχι απλώς να αφεθούμε να μας εκμεταλλεύεται η κ. Merkel για την επίτευξη των σκοπών της», ανέφερε η Νατάσα Κόνεν, νέα αντιπρόεδρος του SPD και επικεφαλής του κόμματος στη Βαυαρία, σε συνέντευξή της στην «Passauer Neue Presse». Ένα σενάριο το οποίο η Angela Merkel απορρίπτει.

«Εξακολουθώ να προτιμώ το μοντέλο της κυβέρνησης μειοψηφίας. Μπορώ κάλλιστα να φανταστώ μια συμφωνία ανοχής κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα για τα οποία απαιτείται μια ευρεία πλειοψηφία, όπως για παράδειγμα είναι τα ευρωπαϊκά θεματα και η εξωτερική πολιτική», δήλωσε επίσης η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, Μαλού Ντράιερ σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Allgemeine Zeitung».

Photo: RT