«Μη λειτουργικό» το σύστημα του Δουβλίνου σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ισπανία, με το μεταναστευτικό να είναι το κύριο θέμα συζήτησης.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε την άποψη της για τις κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στο μεταναστευτικό. Η ίδια, μάλιστα, εξέφρασε και την ικανοποίησή της για τη συμφωνία με την Ισπανία, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν «εντατικές διαπραγματεύσεις» για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα.

Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στην πόλη Σανλουθάρ, η καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε ότι «σημαντικό είναι να βρεθεί ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων, να μιλήσουμε με τις χώρες προέλευσης, να σταματήσουμε τους εμπόρους και τους λαθρεμπόρους και να συνάψουμε συμφωνίες επαναπατρισμού», ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι:

Σύμφωνα με τη θεωρία, δεν πρέπει ποτέ να φθάσει κανείς μετανάστης ή πρόσφυγας στη Γερμανία. Αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Το σύστημα προβλέπει ότι, κατά κανόνα, το κράτος πρώτης εισδοχής είναι υπεύθυνο για την είσοδο των μεταναστών. Το σύστημα αυτό του Δουβλίνου είναι μη λειτουργικό… Η Ε.Ε. πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της, και αυτό περιλαμβάνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Τέλος, η κ. Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι «ο ρατσισμός είναι αντίθετος με τις βασικές αξίες της Ε.Ε.» και δήλωσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ισπανίας να περιορίσει την αυξανόμενη εισροή μεταναστών απ’ το Μαρόκο στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμφώνησαν Βερολίνο – Μαδρίτη για το προσφυγικό | Συνομιλίες με Αθήνα

Photo: © Sputnik/Alexey Vitvitsky