Έρχονται αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες, ωστόσο, θα αφορούν αποκλειστικά εκείνους που έρχονται στην αγορά εργασίας από την 1/1/2021, σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς που θα ισχύει για τις επικουρικές συντάξεις, όσες εισφορές καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι τόση σύνταξη θα πάρουν στο μέλλον. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι αμιγώς κεφαλαιοποιητικό.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, αναφέρει σχετικά με τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις ότι θα είναι μια μεγάλη αλλαγή στο Ασφαλιστικό, καθώς τα χρήματα των ασφαλισμένων θα βρίσκονται στον δικό τους λογαριασμό.

Αυτό σε συνδυασμό με την κύρια σύνταξη, θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και αισιοδοξία στους σημερινούς νέους για περισσότερη ισορροπία στον ασφαλιστικό τους κουμπαρά, ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών της χώρας

“Τα Νέα” σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρουν πως, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από 1/1/2021 ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στον μισθό του.

Αυτό σημαίνει ότι χρόνο με τον χρόνο θα χτίζει το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης. Οι επιλογές του δεν θα αφορούν μόνο την επικουρική από τον δημόσιο φορέα επαγγελματικής ασφάλισης, αλλά και από άλλα επαγγελματικά επικουρικά ταμεία που θα λειτουργούν από ασφαλιστικές εταιρείες τραπεζών ή ακόμη και από επαγγελματικά ταμεία που θα λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες με αντίτιμο τις καλύτερες αποδόσεις των επενδεδυμένων εισφορών.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής της σύνταξης μετά την πρώτη δεκαετία.

Όσο περισσότερο θα μένει με τις εισφορές του στο σύστημα ο ασφαλισμένος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επικουρικής που θα περιμένει να εισπράξει.