Η συμφωνία για το Σκοπιανό υπεγράφη και τώρα είναι σειρά της ΠΓΔΜ να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία απ’ το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι να διεξαχθεί και δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

Όμως, το ερώτημα όλων είναι: Μέχρι πότε θα παραμείνει η ονομασία ΠΓΔΜ; Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η ονομασία ΠΓΔΜ θα παραμείνει μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία.

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον όρο πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη την Κυριακή μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στις Πρέσπες.

Η συμφωνία υπεγράφη, όμως, υπάρχουν ακόμα κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωσή της. Στην επίσημη επικοινωνία μας, θα εξακολουθούμε να αναφερόμαστε στη χώρα αυτή ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό κάνουμε σε όλες τις ανακοινώσεις μας μέχρι τώρα

Η εκπρόσωπος της κας Μογκερίνι σημείωσε επίσης πως μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές, θα συνεχίσουν ν’ αναφέρονται στην εν λόγω χώρα με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που είναι και το όνομα με το οποίο εντάχθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Σκοπιανό; Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, ακολουθεί η επικύρωσή της αυτή την εβδομάδα απ’ τη Βουλή των Σκοπίων, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και η αλλαγή του Συντάγματος. Μετά από όλα αυτά «θα την επικυρώσουμε εμείς», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε πως στόχος της Κυβέρνησης ήταν να αλλάξει το όνομα -το οποίο, όπως είπε, διεκδίκησε η ΝΔ στις καλές «καραμανλικές» στιγμές, γιατί στις κακές είχε δεχθεί «Μακεδονία» σκέτο- «να είναι για όλες τις χρήσεις, διεθνείς και εσωτερικές και να αλλάξει το Σύνταγμά της, για να είμαστε σίγουροι», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμα:

Κοτζιάς: Τα επόμενα βήματα για το Σκοπιανό και η σφοδρή επίθεση στη ΝΔ

Photo: alexfan/Shutterstock.com