Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το Brexit, μετά από πολύωρες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι για το Brexit; Μια “ευέλικτη” κατά τους ίδιους απόφαση.

Παράταση μέχρι τις 31 Οκτώβρη αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι για το Brexit, μια καλή παράταση αλλά πιο μικρή από αυτήν που είχε ζητήσει η Τερέζα Μέι. Την ανακοίνωση της απόφασης έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τουσκ προς Ηνωμένο Βασίλειο: Μην σπαταλήσετε την παράταση

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τη Βρετανία να μην πάει… στράφι και αυτή η παράταση. Όπως είπε, οι Βρετανοί θα μπορούν μέσα σε αυτό το εξάμηνο που τους δίνεται να επικυρώσουν τη Συμφωνία Αποχώρησης και να αποχωρήσουν τελικά από την Ε.Ε., να αναθεωρήσουν τη στρατηγική για το μέλλον με το να αλλάξουν την Πολιτική Δήλωση ή να ακυρώσουν το Brexit.

 Μέι: Μπορούμε να αποχωρήσουμε και νωρίτερα

Η Τερέζα Μέι μετά απ’ την απόφαση που πήραν οι Ευρωπαίοι για το Brexit, τόνισε πως η Βρετανία μπορεί να αποφύγει τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές αν επικυρώσει στο προσεχές διάστημα τη Συμφωνία Αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει.

Βεβαίως, ο χρόνος την πιέζει καθώς αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από την 22α Μαΐου. Την ίδια στιγμή, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επισήμανε πως οι ηγέτες συμφώνησαν στο αίτημά της, να μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει την παράταση της διαδικασίας νωρίς.

Αυτό σημαίνει ότι εάν είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέρος στις ευρωεκλογές και θα αποχωρήσουμε επίσημα από την Ε.Ε. το Σάββατο 1η Ιουνίου

Η Τερέζα Μέι μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως “λυπάται ειλικρινά” που δεν κατάφερε να πείσει το Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη Συμφωνία, μια συμφωνία που όπως επανέλαβε είναι προς όφελος της χώρας.

Οι επιλογές που έχουμε τώρα ενώπιόν μας είναι άκαμπτες και το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές. Πρέπει λοιπόν τώρα να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να καταλήξουμε σε συναίνεση για μια συμφωνία που θα είναι προς το εθνικό μας συμφέρον

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως δεν έχει σκοπό να προσποιηθεί ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες «θα είναι εύκολο, ή θα υπάρξει κάποιος απλός τρόπος, για να αρθεί το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο» του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το Brexit.

Διαβάστε επίσης:

Το νομοσχέδιο που αλλάζει ξανά τα δεδομένα για το Brexit