Θρίλερ με την παράταση στο Brexit απ’ την Ε.Ε. | Ποια η θέση της Ελλάδας

LIKE US ON FACEBOOK

Δίμηνη παράταση στο Brexit φαίνεται πως αποφάσισαν να προτείνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Τερέζα Μέι, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Η παράταση στο Brexit που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή μέχρι τις 22 Μαΐου, είναι υπό μια βασική προϋπόθεση, όπως προκύπτει από το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε αρχικά γνωστό η δίμηνη παράταση στη Βρετανία θα δοθεί με την προϋπόθεση ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου, σε μία παράταση του Brexit, μέχρι τις 22 Μαΐου υπό την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης των Ευρωπαίων ηγετών σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προτίθεται να συμμετέχει στις επερχόμενες ευρωεκλογές, παράταση πέραν αυτού του σημείου δεν είναι πιθανή

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συγκεκριμένη ημερομηνία άλλαξε και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ως νέα ημερομηνία την 7η Μαΐου, ενώ με την προϋπόθεση να εγκριθεί η Σ.Α. ως τις 11 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να παρατείνει το Brexit κατά εννέα μήνες εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης  την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής οι συζητήσεις με την συμμετοχή της Τερέζα Μέι διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες της Ε.Ε. διατύπωσαν τρία ερωτήματα:

  • Γιατί πιστεύεις ότι θα ψηφιστεί με την τρίτη φορά η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο
  • Τι θα γίνει εάν απορριφθεί η συμφωνία για άλλη μια φορά
  • Και γιατί ζήτησε να είναι η 30η Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία της παράτασης του Brexit

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός καλείται να δώσει απαντήσει σε καίρια ερωτήματα.

Να σημειώσουμε πως τις προηγούμενες ημέρες, η Τερέζα Μέι ζήτησε και επίσημα παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε δεκτή από την Ε.Ε. που έδωσαν δύο επιλογές:Μια μικρή καθυστέρηση του Brexit από τις 29 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου και μια μεγάλη καθυστέρηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, με τη Βρετανία να είναι υποχρεωμένη να διοργανώσει Ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας;

Σύμφωνα με πληροφορίες και τον ανταποκριτή Αθανάσιο Αθανασίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους ηγέτες, λέγοντας πως δεν θα πρέπει η Ε.Ε. να θέτει όρους στην παράταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση του άρθρου 50 για το Brexit, επεσήμανε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν πρέπει να κάνουν κούφιες απειλές, διότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρηση τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν μια νέα απόφαση την επόμενη εβδομάδα, αλλιώς ρισκάρουν de facto έξοδο χωρίς συμφωνία, με όλες τις συνέπειες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους εταίρους να δώσουν ημερομηνία παράτασης ως τις 22 Μαΐου, χωρίς όρους,

Παράλληλα, πρότεινε πως αν και τότε η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί, η Βρετανία θα έχει να διαλέξει ή μακρά παράταση και ευρωεκλογές, ή έξοδο χωρίς συμφωνία.

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι υπογραφές για ανάκληση του Brexit

Την ίδια στιγμή έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1 εκ. υπογραφές στην ιστοσελίδα του βρετανικού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να ανακληθεί το Brexit και να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε..

Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα «Ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην Ε.Ε.», στο οποίο μπορεί κανείς να ψηφίσει ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του βρετανικού Κοινοβουλίου, είχε προσελκύσει έως τις 5.00 μ.μ. 1.000.128 υπογραφές, με αποτέλεσμα μάλιστα να δημιουργούνται προβλήματα στην ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο αίτημα,  «η κυβέρνηση ισχυρίζεται επανειλημμένως ότι η έξοδος από την Ε.Ε. είναι «η βούληση του λαού». Χρειάζεται να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό, αποδεικνύοντας ότι η λαϊκή στήριξη είναι πλέον υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.».

Όταν ένα αίτημα συγκεντρώνει πάνω από ένα εκατ. υπογραφές, τότε το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο διαβούλευσης.

Όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις το «μπαλάκι» είναι πάλι στην Τερέζα Μέι.

Διαβάστε επίσης

Ζήτησε κι επίσημα παράταση για το Brexit η Μέι | Η απάντηση της Ε.Ε.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved