Όπως φαίνεται πρόκειται να αλλάξουν οι συναλλαγές με κάρτα και μετρητά, με μια νομοθετική ρύθμιση που φέρει το Υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι ποιο ποσό θα μπορούμε να πληρώνουμε με μετρητά;

Στόχος του Υπουργείου είναι να μειωθούν οι συναλλαγές με μετρητά και να αυξηθούν αυτές με κάρτα, ώστε να είναι και πιο εύκολος ο έλεγχος απ’ τις φορολογικές αρχές. Κι έτσι στενεύει τα περιθώρια. Μέχρι ποιο ποσό θα μπορούμε να πληρώνουμε με μετρητά;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ μέχρι στιγμής το ανώτατο όριο είναι τα 500 ευρώ, δηλαδή μέχρι 500 ευρώ μπορείς να πληρώσεις με μετρητά, αυτό το όριο θα μειωθεί σε 300 ή ακόμη και 200 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μειωθούν κατά πολύ οι συναλλαγές με μετρητά, ειδικά για αγαθά και υπηρεσίες μεσαία αξίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται και η αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών για την κατοχύρωση του αφορολόγητου σε μισθωτούς συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται τα ποσά που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω πλαστικού χρήματος να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
  • Στο 20% του συνολικού εισοδήματος για ποσά από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
  • Στο 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Τελευταία προθεσμία για τον επαγγελματικό λογαριασμό

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προθεσμία μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου για τους επαγγελματίες να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Στους λογαριασμούς αυτούς θα συγκεντρώνονται τα ποσά από την πώληση χονδρική ή λιανική αγαθών και υπηρεσιών ώστε οι εμπορικές τράπεζες να μπορούν να χαρακτηρίζουν ως καταναλωτική δαπάνη για το αγοραστή την κάθε πληρωμή που γίνεται προς τον συγκεκριμένο λογαριασμό . Όπως αναφέρει και το news247, χωρίς να έχει δηλωθεί επαγγελματικός λογαριασμός οι δαπάνες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως δαπάνες και εξ αυτού μπορούν να υπάρξουν φορολογούμενοι που θα πληρώσουν επιπλέον φόρο γιατί δεν εμφανίζονται να κάλυψαν το αφορολόγητο .

Μετά τις 15 Ιανουαρίου οι έλεγχοι θα ενταθούν και όσοι εντοπιστούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να την έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο 1000 ευρώ . Σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση επαγγελματικού Λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται στους Υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ.

Φυσικά, πρόστιμο θα πρέπει να πληρώσουν και όσοι θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν POS και δεν τον κάνουν. Σ εαυτήν την περίπτωση το πρόστιμο είναι ύψους 1.500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

SOS: Τι πρέπει να προσέξετε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σας στις διακοπές