Με άστατο καιρό ξεκινάει η εβδομάδα, καθώς φαίνεται μετά την ηλιόλουστη Κυριακή να έρχεται κακοκαιρία, που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μέρες. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, έρχεται κακοκαιρία εξαιτίας εκτεταμένου βαρομετρικού χαμηλού, που θα έρθει από αργά το βράδυ της Δευτέρας από τα δυτικά, ενώ ο άστατος αυτός καιρός θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο μέρες.

Οι πρώτες βροχές αναμένεται να ξεκινήσουν από τα δυτικά και θα επηρεάσουν το βράδυ της Δευτέρας σχεδόν τις περισσότερες περιοχές των Επτανήσων και της δυτικής ηπειρωτικής χώρας.

Στην πρόβλεψή του ο μετεωρολόγος τονίζει ότι “Τις επόμενες δύο ημέρες μετά την έναρξη των βροχοπτώσεων, δηλαδή την Τρίτη και την Τετάρτη, το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα καλυφθούν με χαμηλές πιέσεις οι περισσότερες περιοχές της χώρας (κυρίως η κεντρική και η νότια Ελλάδα). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, τόσο στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όσο και στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές να επικρατήσει κακοκαιρία. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες- καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά, τα νότια και τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα- οι ισχυροί νοτιάδες που οι ριπές τους θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας”.

Ανέφερε, επίσης, πως στην Αττική θα βρέχει κατά διαστήματα τις δύο αυτές μέρες, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν και κατά τόπους καταιγίδες.

Χιόνια αναμένονται, βέβαια, στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, περίπου πάνω από τα 900-1000 μέτρα, όχι όμως σε πιο χαμηλό υψόμετρο, παρά τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Έρχεται κακοκαιρία και μαζί της έρχονται και ισχυροί άνεμοι. Με βάση τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, την Τρίτη θα πνέουν νοτιάδες, κυρίως στο Αιγαίο, με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ. Από το μεσημέρι της Τετάρτης στο βόρειο Αιγαίο, ο άνεμος θα στραφεί και θα πνέει από βόρειες διευθύνσεις και ενισχυμένος στα 7-8 και ίσως και τα 9 μποφόρ στις βορειότερες περιοχές του Αιγαίου.

Προσοχή πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, και στη Θεσσαλία για τυχόν πλημμύρες, εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού την Τετάρτη.

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Πέμπτη, παρ’ όλο που μπορεί να υπάρξουν τοπικές βροχές σε μερικές περιοχές της χώρας.

Photo: Brian Cook/ Unsplash