«Με τις 120 δόσεις θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι», αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του όπου διαψεύδει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας για τις 120 δόσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με τη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις, η οποία για πρώτη φορά προβλέπει, εκτός από το κούρεμα προσαυξήσεων και κούρεμα της βασικής οφειλής, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι οι ασφαλισμένοι αυτοί έχουν υψηλό χρέος προς τα Ταμεία και σήμερα είναι εγκλωβισμένοι: «Δεν παίρνουν και δεν μπορούν να πάρουν καμία σύνταξη, αν δεν μειώσουν την οφειλή τους. Δηλαδή, δεν γίνονται δικαιούχοι σύνταξης, λόγω χρεών, παρόλο που πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης».

Συνεπώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μια σύνταξη που δεν υπάρχει, δεν μπορεί να μειωθεί, ενώ και για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους δεν χορηγείται σύνταξη από τη στιγμή που η οφειλή τους ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια.

Το ίδιο συμπληρώνει ακόμη ότι με τη ρύθμιση και τη μείωση των οφειλών θα συνταξιοδοτηθούν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα αποκτήσουν εισόδημα που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν, ενώ μέσω μίας μικρής παρακράτησης από τη σύνταξή τους, θα αποπληρώσουν το χρέος τους:

Είναι φανερό ότι αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά μείωση συντάξεων, αλλά, αντίθετα, μία τεράστια ανακούφιση και ουσιαστική στήριξη σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, την περίοδο της κρίσης και πριν από αυτήν, βρέθηκαν σε αδυναμία καταβολής εισφορών και σώρευσαν οφειλές

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Προφανώς, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης σχετίζεται με το ύψος των εισφορών που καταβάλλονται. Συνεπώς, η αναφορά του δημοσιεύματος σε δήθεν μείωση μίας υποθετικής σύνταξης αποτελεί επικοινωνιακή ακροβασία, αν δεν είναι συνειδητή και σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Διαβάστε ακόμη:

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις | Ποιοι εντάσσονται;

Photo: EUROKINISSI