Με φυλάκιση 2 ετών κινδυνεύουν οι Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με πληροφορίες. Τι δήλωσαν οι ίδιοι στην κατάθεσή τους ενώπιον των δικαστικών αρχών της Τουρκίας, έπειτα από την πέμπτη απόρριψη του αιτήματός τους για αποφυλάκιση.

Με φυλάκιση 2 ετών κινδυνεύουν οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Στην κατάθεση τους, χθες Τρίτη, τόνισαν εντόνως ότι δεν είχαν καμία πρόθεση διάπραξης εγκλήματος.

Ο Άγγελος Μητρετώδης, δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος», και ο Δημήτρης Κούκλατζης επισημείωσε «επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος».

Η αιτιολογία που χρησιμοποίησε το δικαστήριο για την πέμπτη απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης, που κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί, είναι ότι οι έρευνες για τα δεδομένα που βρέθηκαν στα κινητά των Μητρετώδη και Κούκλατζη συνεχίζονται.

Ποια η θέση του δικαστηρίου;

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στο σχετικό της απόφασης ανακοινώθηκε ότι «Τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδο τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Το δικαστήριο διατύπωσε ότι «δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και ότι είναι πολίτες μια ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους. εξάλλου, λόγω του ότι το ψηφιακό υλικό εξετάζεται, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό διαπράχθηκε από στρατιώτες οι οποίοι γνώριζαν έστω το μίνιμουμ, δηλαδή τις κατευθύνσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

Επίσης, σύμφωνα με το δικαστήριο το ανώτατο όριο ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι τουλάχιστον δύο έτη και η κράτηση τους είναι απαραίτητη, εφόσον οι όροι για τους οποίους προφυλακίστηκαν δεν έχουν αλλάξει. Έτσι, με φυλάκιση 2 ετών κινδυνεύουν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Υπενθυμίζεται ότι ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης έχουν συλληφθεί από τις αρχές Μαρτίου και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές εισαγγελικές πηγές, όπως αναφέρεται από το skai.gr. Η θέση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επιβαρύνεται περαιτέρω λόγω του ότι είναι στρατιωτικοί και θα έπρεπε να έχουν ελάχιστη γνώση προσανατολισμού. Επίσημα δεν έχει ασκηθεί, μέχρι στιγμής, κάποια κατηγορία.

Οι δικηγόροι των δυο Ελλήνων στρατιωτικών θα μπορούν καταθέσουν ένα νέο αίτημα αποφυλάκισης στα τέλη Αυγούστου.

Τζανακόπουλος: «Η υπόθεση αυτή είναι καραμπινάτη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων»

Δίνοντας συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «Η Τουρκία στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι λειτουργεί με όρους που δεν είναι μέσα στα όρια». Και συνέχισε λέγοντας ότι ελπίζει σύντομα η Τουρκία να επιδείξει μια αλλαγή στην συμπεριφορά της σε αυτό το ζήτημα.

Προφανώς το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα και αυτό είναι το απαράδεκτο, δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι τότε είμαστε εκτός ορίων και περνάμε σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό

Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «Εμείς θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης, τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες, όμως όλα εξαρτώνται από την τουρκική Εισαγγελία, που στο σύστημα της χώρας είναι εξαρτώμενη από την τούρκικη Κυβέρνηση».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέληξε στο ότι «Ο κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές νιώθει αρκετά ασφαλής και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δύναται να υπάρξει μια χαλάρωση και νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει, θα είναι για μια αποκλιμάκωση των σχέσεων και εκεί είναι που μπορεί να τεθεί και το ζήτημα των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών».

Διαβάστε επίσης:

Πρέσβης της Ε.Ε. επισκέφτηκε τους Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία

Credits: DHA