Σχέδια για ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Αλβανία εξετάζει το Μαυροβούνιο, με σκοπό να σταματήσει την εισροή μεταναστών που φτάνει στη χώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σχέδια για ανέγερση φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορά του με την Αλβανία εξετάζει το Μαυροβούνιο με σκοπό να σταματήσει την ολοένα αυξανόμενη εισροή μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προκειμένου να φτάσουν σε χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν να περάσουν από τη νέα βαλκανική οδό, η οποία εκτείνεται από την Ελλάδα μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας προς την Κροατία.

«Σε περίπτωση μεγαλύτερης εισροής μεταναστών, μπορούμε να υψώσουμε φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Αλβανία», ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης των συνόρων του Μαυροβουνίου, Βόισλαβ Ντράγκοβιτς.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι αλβανικές αρχές αρνούνται συχνά να δεχθούν μετανάστες που επέστρεψαν από το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της διμερούς τους συμφωνίας επανεισδοχής.

Αρκετές είναι οι χώρες που περιλαμβάνονται στη διαδρομή την οποία ακολουθούν οι μετανάστες, και οι οποίες έχουν αποφασίσει να ασφαλίσουν τα σύνορά τους με φράκτες.

Η Ουγγαρία κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, ύψωσε έναν φράκτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία, τη στιγμή που περισσότερο από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Περίπου 1.200 πρόσφυγες στα νησιά του βορείου Αιγαίου μέσα σε έξι μέρες

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC