Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομερείς περιγραφές ανθρώπων που έζησαν από απόσταση αναπνοής την επίθεση στα δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία.

Μαρτυρίες που σοκάρουν απ’ την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία έρχονται στο φως της δημοσιότητα. Ο απολογισμός βαρύς. 49 νεκροί και 48 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Οι μόνες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε ό,τι συνέβη είναι πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» είπε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας,Τζέσικα Άρντερν.

«Είδα ανθρώπους να τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση. Οι πόρτες έκλεισαν ξαφνικά και οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, κι έτσι συνειδητοποίησα γρήγορα ότι δεν είχα καμία ελπίδα να επιζήσω. Έσπευσα να προστατευτώ κάτω από ένα πάγκο, έβαλα το μισό μου σώμα κάτω από τον πάγκο και προσποιήθηκα ότι μου έχει κοπεί η ανάσα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας σε δημοσιογράφο του «Guardian».

Την ίδια στιγμή, ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε πως ήταν μέσα στο τζαμί κι αντίκρισε αίματα παντού: «Ήμουν μέσα στο τζαμί όταν είδα ανθρώπους να τρέχουν. Όταν αντίκρισα αίματα παντού, ακούγοντας τους πυροβολισμούς, πείστηκα ότι πρόκειται για επίθεση».

«Είχε ένα μεγάλο όπλο, μπήκε μέσα και άρχισε να πυροβολεί εναντίον όλων όσοι βρίσκονταν στο τέμενος, παντού», είπε απ’ την πλευρά του ο Άχμαντ αλ Μάχμουντο, ο οποίος βρισκόταν στο τέμενος Αλ Νουρ την ώρα της επίθεσης και κατάφερε να διασωθεί.

Κάποιοι για να σωθούν έτρεξαν στο πίσω μέρος του ενός τεμένους και πήδηξαν από παράθυρο στο πάρκινγκ, όπου κρύφτηκαν πίσω από αυτοκίνητα. Άλλοι προσεύχονταν απλά να τελειώσουν οι σφαίρες των δραστών.

«Όπως όταν αρχίζουν οι προσευχές, επικρατούσε τόση ησυχία που μπορούσες να ακούσεις ακόμη και τον ήχο μίας καρφίτσας που πέφτει στο έδαφος. Ξεκίνησε από τον κυρίως χώρο. Ήμουν στο διπλανό δωμάτιο, οπότε δεν είδα ποιος πυροβολούσε. Είδα όμως κάποιους να έρχονται εκεί που ήμουν, ορισμένοι αιμορραγούσαν και άλλοι κούτσαιναν. Κατάλαβα ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά», υποστήριξε ένας άλλος μάρτυρας, ο Ραμζάν στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμα:

Η συγκλονιστική περιγραφή Έλληνα απ’ τη Νέα Ζηλανδία: Ο ένοπλος έριξε 100 σφαίρες