Βρεφοκτόνος, παιδοκτόνος, μητροκτόνος…Λέξεις που μας προκαλούν αποτροπιασμό και δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν στο λεξικό. Κι όμως υπάρχουν και τις ακούμε ολοένα και πιο συχνά στις ειδήσεις. Τα περιστατικά βρεφοκτονίας στην Ελλάδα αυξάνονται διαρκώς αλλά τι θα έλεγε ένα βρέφος αν μπορούσε να μιλήσει στη “μαμά” του;

«19χρονη γέννησε, σκότωσε και πέταξε το βρέφος στον κάδο», «22χρονη γέννησε μόνη της στο μπάνιο και πέταξε το βρέφος σε ακάλυπτο χώρο» διαβάζουμε σε τίτλους ειδήσεων και δυστυχώς δεν είναι οι μοναδικές ούτε οι τελευταίες περιπτώσεις. Τα περιστατικά βρεφοκτονίας στην Ελλάδα υπήρχαν και θα υπάρξουν και άλλα στο μέλλον.

Πώς μια μαμά μπορεί να σκοτώσει το παιδί της; Πώς μια μαμά πετάει το βρέφος στον κάδο; Πώς μια μαμά σκοτώνει με τόσο βίαιο τρόπο το παιδί της; Και γιατί τα περιστατικά βρεφοκτονίας στην Ελλάδα διαρκώς αυξάνονται και πληθαίνουν;

Το μυαλό μας δεν φτάνει μέχρι εκεί, όπως και το μυαλό κάθε άλλου. Και κυρίως μιας ΜΑΜΑΣ. Τι θα έλεγε, όμως, ένα ανυπεράσπιστο βρέφος αν μπορούσε να μιλήσει;

Ένα γράμμα σε μια από αυτές τις “μαμάδες” από ένα βρέφος…..

«Πνίγομαι μαμά. Με πνίγεις εσύ. Άφησε με να αναπνεύσω. Μην το κάνεις.

Μαμά…Κάποια στιγμή θα σε φώναζα μαμά και θα ήσουν για μένα όλος μου ο κόσμος. Η ζωή μου τα πρώτα χρόνια θα ήταν στα δικά σου χέρια. Όπως είναι και τώρα. Σκέψου…Θα με έβλεπες να μεγαλώνω, το κάθε μου γέλιο θα ήταν βάλσαμο στην ψυχή σου. Θα σε έκανα να ξεχάσεις όλα όσα πέρασες. Όλες τις κακουχίες που περνάς. Όχι, δεν χρειάζομαι χρήματα για να μεγαλώσω, χρειάζομαι αγάπη. Μόνο η δική σου αγάπη μου φτάνει μαμά.

Ξέρω, ήρθα από κάτι ανεπιθύμητο αλλά μαζί μου θα τα ξεχνούσες όλα. Μαζί θα κάναμε την καλύτερη και πιο δυνατή ομάδα. Εγώ κι εσύ αχώριστοι. Δεν θα σε ένοιαζε τι θα πει ο κόσμος, δεν θα έδινες σημασία στον “μπαμπά” που μας την έκανε.

Μαμά…Θα σε φώναζα κάποτε έτσι κι εσύ θα μου έλεγες “έλα”. Γεμάτη ανησυχία για μένα, γεμάτη χαρά, ενθουσιασμό, γεμάτη αγάπη. Ξέχασες πως κι εσύ κάπως έτσι ήρθες στον κόσμο; Ξέχασες τι σημαίνεις εσύ για τη μαμά σου και τι σημαίνει η μαμά σου για σένα; Ξέχασες πώς μεγάλωσες εσύ; Γιατί δεν με αφήνεις να ζήσω;

Γιατί στερείς αυτό το δώρο απ’ τη ζωή σου; Γιατί δώρο θα ήμουν για σένα. Το καλύτερο. Το πιο μεγάλο. Θα ήμουν το θαύμα της ζωής σου αν με άφηνες. Θα σου την άλλαζα. Θα απομάκρυνα όλα τα σύννεφα από τον ουρανό σου, όλα τα δάκρυα από τα μάτια σου, όλες τις “γρατζουνιές” από τη μνήμη σου. Θα σου άλλαζα τη ζωή αν με άφηνες, αλλά δεν με αφήνεις. Με πνίγεις.

Γιατί μαμά; Πού έφταιξα εγώ; Γιατί μου στερείς το δικαίωμα της ζωής; Ξέρεις πόσοι παρακαλάνε να αποκτήσουν ένα παιδί και δεν μπορούν; Το ξέρεις; Πολλοί κι εσύ αν δεν με ήθελες θα μπορούσες να με δώσεις σε ένα από αυτά τα ζευγάρια. Αυτά τα ζευγάρια που θα άνοιγαν διάπλατα τα χέρια τους και την αγκαλιά τους και θα με μεγάλωναν μόνο με αγάπη. Κι ας μην είμαι βιολογικό τους παιδί. Γιατί μαμά δεν είσαι εσύ που με γέννησες και με πνίγεις, με πετάς σαν ένα σκουπίδι στον κάδο και με “ξεφορτώνεσαι”. Μαμά είναι αυτή που σε μεγαλώνει και σου προσφέρει όλο της τον κόσμο από αγάπη. Μαμά είναι αυτή που είναι αφοσιωμένη, που όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα μπροστά στο παιδί της. Μαμά είναι αυτή που θα σκότωνε για το παιδί της, όχι αυτή που σκοτώνει το παιδί της. Αυτή δεν είναι μαμά. Δεν της αξίζει αυτός ο τίτλος. Γιατί αυτός ο τίτλος είναι ιερός κι εσύ επέλεξες να τον ατιμάσεις.

Εγώ δεν πρόλαβα καλά-καλά να πάρω την πρώτη μου ανάσα κι έφυγα. Με έδιωξες εσύ. Αλλά η χειρότερη τιμωρία για σένα ξέρεις ποια είναι; Όταν θα με σκέφτεσαι και δεν θα μπορείς να ηρεμήσεις από τις τύψεις. Η ψυχή σου δεν θα είναι ποτέ ήρεμη. Θα με σκέφτεσαι κάθε μέρα που περνάει. Ακόμα κι αν αποφασίσεις να κάνεις παιδιά κάποια στιγμή στη ζωή σου -που μάλλον δεν θα σου άξιζε- ακόμα και τότε δεν θα μπορείς να ηρεμήσεις.

Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν θα με ξεχάσεις ποτέ».

Διαβάστε επίσης:

Φάσκουν και αντιφάσκουν μαμά και κόρη για τη δολοφονία του βρέφους στην Πετρούπολη