Μακρόν: Θα ξαναχτίσουμε την Παναγία των Παρισίων μέσα σε 5 χρόνια

LIKE US ON FACEBOOK

Διάγγελμα απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης ο Εμ. Μακρόν προς τον γαλλικό λαό στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην Παναγία των Παρισίων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος στο διάγγελμά του υποσχέθηκε στον γαλλικό λαό ότι η Παναγία των Παρισίων θα ανοικοδομηθεί μέσα σε πέντε χρόνια. «Εμείς θα οικοδομήσουμε ξανά την Παναγία των Παρισίων. Θα την κάνουμε ακόμα πιο όμορφη. Θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Εμ. Μακρόν.

Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου

Στο ξεκίνημα του διαγγέλματός του, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων έχει επηρεάσει βαθιά τους Γάλλους, αλλά κι όλο το κόσμο, καθώς πρόκειται για την ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, έχουμε χτίσει πόλεις, λιμάνια, εκκλησίες. Πολλά κάηκαν, καταστράφηκαν. Κάθε φορά, τα ξαναχτίζουμε. Η φωτιά στη Notre-Dame μας θυμίζει ότι η ιστορία μας δεν σταματά ποτέ. Θα έχουμε πάντα προκλήσεις ν’ αντιμετωπίσουμε. Αυτό που πιστεύουμε ότι είναι άφθαρτο μπορεί επίσης να καταστραφεί

Ο καθένας από εμάς έδωσε ό,τι είχε, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι οι φωτογράφοι, όλοι ειχαν τον ρόλο τους, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

«Είμαστε ένας λαός χτιστών και πρέπει να ξαναχτίσουμε», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ δεσμεύτηκε πως θα «κινητοποιηθούμε και θα πετύχουμε».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, εκτίμησε πως η δομή του ναού «αντέχει» μετά την πυρκαγιά, όμως, έχουν εντοπιστεί ευάλωτα σημεία, ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου.

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε μέσα σ’ ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα. Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (…) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές. Συνολικά η δομή αντέχει, όμως, μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί, γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, οι εργασίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν περίπου 48 ώρες, κάτι που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν στο εσωτερικό μαζί με προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακτήσουν τα έργα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υποστεί ζημιές.

 Διαβάστε ακόμα:

Παναγία των Παρισίων: Θα χρειαστούν δεκαετίες για την αποκατάσταση του ναού
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved