«Μακεδονία του Ίλιντεν» φέρεται να είναι το όνομα -έκπληξη για τα Σκόπια το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές φέρνει τη συμφωνία πιο κοντά από ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Μακεδονία του Ίλιντεν» φέρεται να είναι το όνομα που προστέθηκε στη λίστα για το όνομα των Σκοπίων ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Το όνομα είναι «Μακεδονία του Ίλιντεν», παραπέμπει στις δύο ιστορικές εξεγέρσεις του 1903 και του 1945 και φαίνεται να είναι το επικρατέστερο.

Κατά την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών της ΠΓΔΜ, το όνομα αυτό ικανοποιεί την προϋπόθεση της Ελλάδας για erga omnes ενώ ανοίγει και τον δρόμο για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση αυτό το όνομα δεν είναι οριστικό, απλώς προστέθηκε ακόμα ένα στη λίστα και θεωρείται μια πιθανή λύση.

Να σημειωθεί πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ εξετάζουν ένα κείμενο 19 σελίδων, μια συνολική πρόταση, την οποία επεξεργάζονται μέχρι να φτάσουν στην τελική συμφωνία. Αν υπάρξει συμφωνία αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια και σε κύρωση από τη Βουλή στην Αθήνα, μετά την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Η ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναμένεται να ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο πρώτα τον κ. Παυλόπουλο σχετικά με όλες τις εξελίξεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τα όσα συζήτησε με τον κ. Ζάεφ.

Διαβάστε επίσης:

Όνομα – έκπληξη για τα Σκόπια; | Όλα είναι στο “τραπέζι”

Photo: REUTERS/Stoyan Nenov