Πύρινη κόλαση στην Εύβοια: Φτάνουν ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία

LIKE US ON FACEBOOK

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Εύβοια με τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια, εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά, πληροφορίες για έναν τραυματία. 

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Εύβοια ενώ κάτοικοι έχουν αποχωρίσει από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταύρος και Πλατάνια μετά από εντολή εκκένωσης. Έχουν μεταφερθεί όλοι σε ασφαλές σημείο, ενώ οι επίγειες δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατό καθώς η φωτιά βρίσκεται σε πολύ δύσβατη περιοχή ενώ τα ενάερια μέσα δυσκολεύονται λόγω των πυκνών καπνών και δεν μπορούν να πλησιάσουν πολύ κοντά στις εστίες.

Η καταστροφή είναι τεράστια καθώς η φωτιά στην Εύβοια καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας την Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην παραπάνω περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το αίτημα έγινε δεκτό και μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί η Ιταλία και η Κροατία. Αναμένεται να απαντήσουν και άλλες χώρες και να διασαφηνιστεί πόσα και τι είδους μέσα πυρόσβεσης θα αποστείλουν.

4 Καναντέρ από Ιταλία και Κροατία αναμένεται να φτάσουν το πρωί στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ Εύβοιας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη ΓΓΠΠ, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.

Μητσοτάκης: Μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

«Οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ήρθε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κρήτη όπου βρισκόταν.

«Πρώτο μέλημα του κράτους η προστασία της ανθρώπινης ζωής και κατόπιν των περιουσιών», είπε ο Πρωθυπουργός ζητώντας από τους πολίτες να ακούν πάντα τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Ξέρω ότι πυροσβέστες έχουν δώσει τον εαυτό του σε αυτή την προσπάθεια είναι ξάγρυπνοι συχνά χωρίς φαγητό κουρασμένοι αλλά θέλω να ξέρουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης όλης της ελληνικής κοινωνίας

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε πως το πρωί της Τετάρτης φτάνουν 4 καναντέρ από Κροατία και Ιταλία, καθώς έχει ενημερωθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός».

Πληροφορίες για τραυματισμό Πυροσβέστη στην Εύβοια

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στις φωτιές. Συγκεκριμένα, φέρεται να τραυματίστηκε στα χέρια και τα πόδια ενώ μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

Ευτυχώς, η κατάσταση σου δεν εμπνέει ανησυχία ενώ δεν έχουν αναφερθεί άλλοι τραυματισμοί.

Ωστόσο, η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα πολλά σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη να έχουν υποστεί ζημιές ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, τα οποία επίσης έχουν εκκενωθεί όπως και η Πλατανιά.

Την ίδια στιγμή, έχει καεί ΙΧ αυτοκίνητο ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, καθώς και οι άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσταση και το έργο των πυροσβεστών.

 

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Από Ω/19:00/12-08-2019 έως Ω/19:00/13-08-2019, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν δύο (2) Ε/Π, δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο.

Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά σήμερα που στην παρούσα βρίσκεται σε εξέλιξη είναι: Στην περιοχή Αγριλίτσας Εύβοιας που εκδηλώθηκε περί Ω/03:16. Επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και περιοδικά 6 Α/Φ, 6 Ε/Π και 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα (1) Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), οκτώ (8) μηχανήματα έργου και δέκα (10) υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.

Στην πυρκαγιά μετέβησαν προκειμένου να συντονίσουν το έργο της πυρόσβεσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες στάλθηκε αίτημα συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που ανταποκρίθηκε άμεσα και η χώρα μας θα ενισχυθεί με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η μάχη με τη φωτιά θα είναι ολονύχτια, όπως όλα δείχνουν. Ο δήμος Αθήνας θα μεταφέρει 2.500 μπουκάλια και χυμούς για τις ανάγκες των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνει τη μάχη στο σημείο.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή κυρίως στις ευπαθείς ομάδες των ασθενών που εκτίθενται στον καπνό.

Αναλυτικότερα, ο ΙΣΑ συνιστά σε όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών που επιβαρύνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα αυξάνοντας τον κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες .

Να παραμείνουν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους και να επικοινωνήσουν με το θεράποντα ιατρό σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα .

Η πύρινη λαίλαπα καλά κρατεί, κατοικημένες περιοχές απειλούνται, δασικός πλούτος καίγεται κι ένα μεγάλο «γιατί» τριγυρίζει ακόμη στο κεφάλι μας. 

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved