Εμφανώς συγκινημένη η Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της, την αποχαιρετιστήρια ομιλία της, καθώς αποχωρεί απ’ την καγκελαρία, ενώ  βρισκόταν 18 χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

«Λύγισε» η Μέρκελ στην ομιλία της, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της ενώ έδινε την αποχαιρετιστήρια ομιλία της. Οι σύνεδροι του κόμματος, σηκώθηκαν όρθιοι και την χαιρετούσαν επί δέκα λεπτά, καθώς αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος.

«Τώρα είναι η ώρα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της, προσθέτοντας πως νιώθει ευγνωμοσύνη, καθώς ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για εκείνη.

Η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη ενώ όσοι ήταν στην του συνεδρίου στο Αμβούργο σηκώθηκαν όρθιοι και δεν σταματούσαν να την χειροκροτούν.

Κι ενώ ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία της καθώς θα παραδώσει τη σκυτάλη της ηγεσίας της CDU, ενώ μπορεί να μην αποχωρήσει πρόωρα από την  καγκελαρία αλλά ίσως εξαντλήσει την θητεία της.

«Δεν χρειάζομαι ηγετικό πόστο για να παραμείνω συνδεδεμένη με το κόμμα μου – άλλωστε είμαι ακόμη καγκελάριος», επισήμανε η Μέρκελ ενώ δήλωσε πως οι Χριστιανοδημοκράτες καλούνται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, να υπερασπιστούν τις φιλελεύθερες αξίες και τον γερμανικό τρόπο ζωής τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της χώρας.

Το σημερινό συνέδριο αφορά στη διασφάλιση ότι η CDU θα συνεχίσει να διεκδικεί την καγκελαρία, όπως έκανε στη διάρκεια της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν του κόμματος, ένα κόμμα που όπως είπε ήταν πάντα υπεράνω προσώπων. Αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν η CDU λόγω του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» όταν εκείνη ανέλαβε το 2000. «Η CDU μας είναι διαφορετική απ’ ό,τι ήταν το 2000 κι αυτό είναι καλό», είπε, προσθέτοντας ότι το κόμμα δεν μπορεί να ζει στο παρελθόν, αλλά πρέπει να κοιτάξει το μέλλον.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=121&v=FxaxndVicTM

Ποιος θα πάρει τη σκυτάλη

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε για περισσότερα από 18 χρόνια τα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών και σήμερα Παρασκευή θα κριθεί από την ψηφοφορία σε ποιον θα παραδώσει τη σκυτάλη κι αν θα αποχωρήσει πρόωρα απ’ την καγκελαρία ή θα ολοκληρώσει τη θητεία της το 2021.

Τρεις είναι οι βασικοί υποψήφιοι: Ο 63χρονος συντηρητικός επιχειρηματίας και αντίπαλος της Μέρκελ, Φρίντριχ Μέρτς, η 56χρονη κεντρώα Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ και ο 38χρονος συντηρητικός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν.

Η μυστική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει γύρω στις 15:00 (τοπική ώρα) και αν κανείς από τους τρεις δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, θα ακολουθήσει δεύτερος μεταξύ των δύο πρώτων.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ τέλος: «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την ηγεσία του CDU»