Τεράστια ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα. Λιώνει ο “Παγετώνας της Αποκάλυψης” και υπάρχουν φόβοι για παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Σημειώνεται πως ήδη λιώσιμο των πάγων του παγετώνα Thwaites στην Ανταρκτική είναι υπεύθυνο για περίπου το 4% των αυξήσεων της στάθμης των ωκεανών.

Ο πελώριος παγετώνας Thwaites στην Ανταρκτική, που έχει το μέγεθος της Φλόριντα, και αποκαλείται ο “Παγετώνας της Αποκάλυψης” βρίσκεται στο χείλης της κατάρρευσης. Ο ρυθμός που λιώνει μπορεί να προκαλέσει δραματική άνοδο στην στάθμη των ωκεανών σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στους Financial Times, οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο παγετώνας χάνει μάζα πάγου με επιταχυνόμενο ρυθμό, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των επίπεδων της θάλασσας κατά περίπου 65 εκατοστά. Την ίδια στιγμή, η εκτίμηση είναι ότι μια ολική κατάρρευσή του θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1,8 μέτρο.

Ο Paul Cutler, επικεφαλής του προγράμματος για την Ανταρκτική του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι ο “Παγετώνας της Αποκάλυψης” είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τους άλλους παγετώνες γύρω του στη Δυτική Ανταρκτική.

Εάν χαθεί πιθανώς θα ακολουθήσουν και άλλοι παγετώνες. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει ασταθής

Ο όγκος του πάγου που ρέει απ’ τον παγετώνα τις τελευταίες δεκαετίες έχει σχεδόν διπλασιαστεί προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για την κλιματική αλλαγή.

Ο Rob Larter, ο κύριος ερευνητής του Ηνωμένου Βασιλείου για τον παγετώνα Thwaites στη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα, τον χαρακτήρισε ως «το πιο ευάλωτο μέρος στην Ανταρκτική».

Δες ακόμα:

Ο πρώτος παγετώνας που θα εξαφανιστεί στην Ισλανδία θα γίνει μνημείο

Photo: Pexels