Σε νέο του δημοσίευμα το Spiegel Online σχολιάζει ξανά τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ χαρακτηρίζει τη Λέσβο ως «το νησί των καταραμένων».

Το Spiegel για τη Μόρια κάνει λόγο για υπερπλήρη κοντέινερ, βία, απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών και εκφράζει την άποψη ότι οι πρόσφυγες στον καταυλισμό ζουν υπό καταστροφικές συνθήκες.

«Υπερπλήρη κοντέινερ, βία, απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών. Οι πρόσφυγες στη Λέσβο ζουν υπό τόσο καταστροφικές συνθήκες που οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε μερική εκκένωση του καταυλισμού. Είναι αυτό το τέλος της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας;», διερωτάται το Spiegel Online σε ανταπόκριση από τη Λέσβο με τίτλο «Το νησί των καταραμένων».

Το δημοσίευμα του Spiegel για τη Μόρια αναφέρει πως σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής Κυβέρνησης, στα ελληνικά νησιά ζουν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τρεις φορές περισσότεροι από ότι είναι σε θέση να φιλοξενήσουν οι καταυλισμοί. «Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Οργανώσεις αρωγής μιλούν για ανθρωπιστική καταστροφή».

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει να χαρακτηρίζει την προσφυγική συμφωνία επιτυχία παραπέμποντας στη δραματική μείωση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την υπογραφή της συμφωνίας την Άνοιξη του 2016.

Το δράμα των προσφύγων δεν μοιάζει να παίζει ρόλο σε αυτούς τους υπολογισμούς. Χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία θα προτιμούσαν ούτως ή άλλως η Ευρώπη να αποποιούνταν κάθε ευθύνη για όσους ζητούν βοήθεια

Οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναγκάστηκε να αναλάβει πρωτοβουλία, συμπληρώνει το Spiegel, το οποίο στη συνέχεια αναφέρει πως τη Δευτέρα οι ελληνικές αρχές άρχισαν να μεταφέρουν μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες “που χρήζουν ειδικής προστασίας”, όπως λέγεται, στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ζητούν εδώ και μήνες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Έτσι, η ελληνική Κυβέρνηση αποκλιμακώνει βραχυπρόθεσμα την κατάσταση στη Λέσβο. Παράλληλα, όμως, το Spiegel εκτιμά πως δημιουργεί νέα προβλήματα.

Ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα αυξήθηκε ούτως ή άλλως τις τελευταίες εβδομάδες. Αν ανοίξει, έστω και εν μέρει, ο δρόμος των μεταναστών προς την Αθήνα, τότε αυτό ενδέχεται να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Για μια ακόμα φορά η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική επιστρέφει και πάλι στο σημείο εκκίνησης

Διαβάστε ακόμα:

Απίστευτη αποκάλυψη από μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα παιδιά στη Μόρια

Photo: EUROKINISSI