Στη δημοσιότητα δόθηκε η συμφωνία στην οποία κατέληξαν για το Brexit, η Ε.Ε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ικανοποιημένη δηλώνει η Theresa May.

Tο κείμενο στο οποίο συμφώνησαν σε πρώτη φάση μετά από πολλά “ναυάγια” και διαπραγματεύσεις, δόθηκε στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για το “διαζύγιο” ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε.

Στη συμφωνία ορίζεται ο τρόπος που θα ρυθμιστούν τα ζητήματα των δικαιωμάτων των πολιτών των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. που θα συνεχίσουν να ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit, καθώς και των Βρετανών πολιτών που θα παραμείνουν κάτοικοι χωρών της Ε.Ε., καθώς και τον  τρόπο υπολογισμού του «λογαριασμού» τον οποίο θα πρέπει να καταβάλει σε χρήματα το Λονδίνο για τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει πριν την απόφαση αποχώρησης

Αναλυτικά η συμφωνία εδώ.

Ένα απ’ τα κρίσιμα σημεία της συμφωνίας είναι η κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τόσο των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία όσο και των Βρετανών κατοίκων σε χώρες της Ε.Ε. Στόχος είναι να μη χάσουν τα προνόμιά τους αλλά και ν’ αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία και να διατηρηθεί η οικονομική ακεραιότητα της Βρετανίας».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση και για τις δύο πλευρές, ωστόσο, τόνισε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

«Οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση», υπογράμμισε ο κ. Juncker ενώ φάνηκε σίγουρος ότι οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα την ενεργοποιήσουν.

Theresa May: «Δίκαιη λύση»

«Δίκαιη λύση» χαρακτήρισε τον λογαριασμό του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 35 και 39 δισεκ. λιρών στερλινών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May,

«Αναμένουμε ότι θα είναι μεταξύ 35 και 39 δισ. λιρών. Φαίνεται ότι είναι μια δίκαιη διευθέτηση για τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Photo: REUTERS/YVES HERMAN