Τουλάχιστον 60 άτομα έχουν συλληφθεί για το λαθρεμπόριο χρυσού, ένα μεγάλο κύκλωμα. Πώς οι συλληφθέντες έσπρωχναν χρυσό εκατομμυρίων καθημερινά στη μαύρη αγορά της Τουρκίας.

Μέχρι στιγμής – από το βράδυ της Τρίτης- έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 60 άτομα, ανάμεσά τους και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, για το λαθρεμπόριο χρυσού. Να σημειώσουμε πως ο Ριχάρδος διαθέτει περισσότερα από 100 καταστήματα αγοράς χρυσού στην Αθήνα και στην επαρχία. Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη του κυκλώματος κατά τη διάρκεια ερευνών που έκανε εδώ και δύο χρόνια, μετά την εξάρθρωση της σπείρας των Ρομά.

Αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονταν τα κλοπιμαία και μετά τις παρακολουθήσεις που έκαναν, ανακάλυψαν το μεγάλο κύκλωμα που κρύβεται από πίσω.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Πώς δρούσαν οι λαθρέμποροι και πώς έσπρωχναν καθημερινά χρυσό εκατομμυρίων στην Τουρκία; Το κύκλωμα έλιωνε τα κοσμήματα, τα μετέτρεπε σε ράβδους χρυσού και τα μετέφερε στη μαύρη αγορά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά το κύκλωμα μετέφερε 100 με 150 κιλά χρυσού προς την Τουρκία ενώ άλλες μέρες το φορτίο έφτασε και τον μισό τόνο. Το φορτίο αυτό έφευγε από την Αλεξανδρούπολη με τουριστικά λεωφορεία  για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την ΕΛ.ΑΣ., κάθε μήνα είχαν κέρδος περίπου 6 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει 50 κιλά χρυσού, ποσό που φτάνει στο 1 εκ.

Ποιος ήταν ο ρόλος του Ριχάρδου

Ένας από τους συλληφθέντες είναι και ο Ριχάρδος, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΠΕ ήταν το αρχηγικό στέλεχος του κυκλώματος.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο γνωστός ενεχυροδανειστής εμπλέκεται σε κύκλωμα κλεπταποδοχής, ένα κύκλωμα που συνεργαζόταν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου που έκαναν διαρρήξεις σε σπίτια ή κοσμηματοπωλεία.

Αυτό που έκανε ο Ριχάρδος ήταν να συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια, και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Η ΕΛΑΣ έχει ξεψαχνίσει την επιχείρησή του αλλά και την οικία του στα νότια προάστια. Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται και ένας γνωστός χρυσοχόος και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων.

Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στο κύκλωμα

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, καθώς και της ΕΚΑΜ. Συνολικά εργάστηκαν περί τους 260 αστυνομικούς για την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε ένας Τουρκοαρμένιος και ένας Σύριος που είχε αναλάβει να συγκεντρώνει τις παρτίδες του χρυσού για να τις «σπρώχνει» στην Τουρκία.

Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση μεγάλης ποσότητας χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, αλλά και όπλων.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ η παρουσίαση της υπόθεσης αναμένεται να γίνει το απόγευμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Photo: Eurokonissi