Ότι τα μνημόνια φεύγουν αλλά η επιτήρηση μένει και μετά τον Αύγουστο τόνισε σε συνέντευξη της η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά στη χώρα θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζοντας πως τα μνημόνια φεύγουν, η επιτήρηση μένει.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε

Μιλώντας στην Γερμανική εφημερίδα η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε πως στην Ελλάδα «όλα είναι δυσκολότερα».

“Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ανεξάρτητο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων”

“Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ανεξάρτητο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων” υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ εξηγώντας πως «η κρίση που διήλθε η ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες. Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα».

Στην ερώτηση, εάν ανησυχεί που η ευρωζώνη δεν χρειάζεται άλλο το ΔΝΤ, η Κρίστιν Λαγκάρντ εξηγεί:

Δεν υπηρετούμε μια περιοχή, αλλά 189 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι χώρες του ευρώ. Και εάν αυτές αποφασίσουν από κοινού, ότι θα συμμετέχουν σε άλλους μηχανισμούς κρίσης, είναι καθόλα εντάξει

Ενώ αντιρρήσεις προέβαλε όταν ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι ορισμένοι στην Ευρώπη επέκριναν τη συνεργασία με το ΔΝΤ. «Δεν θα το έλεγα», τονίζει η ίδια και συμπληρώνει: «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο, με την Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά εκεί όλα είναι δυσκολότερα».