Δυο- τρία ζητήματα τεχνικής φύσεως απομένουν ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το οποίο αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Θεσμών τη Δευτέρα, μένουν 2-3 εκκρεμότητες ενόψει Eurogroup.

Ο αξιωματούχος είπε συγκεκριμένα πως η συζήτηση «πήγε πολύ καλά», καθώς «απομένουν δύο – τρία ζητήματα τεχνικής φύσεως».

Πρόκειται για προαπαιτούμενα «τεχνικού χαρακτήρα», όπως οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, η μετεγκατάσταση υπηρεσιών από το πρώην «Ελληνικό» και η μεταφορά στο ΤΧΣ των δικαιωμάτων ψήφου του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής.

Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι τα παραπάνω δεν πρόκειται να εμποδίσουν την υποβολή της «έκθεσης συμμόρφωσης» των Θεσμών στο προσεχές Eurogroup της 21ης Ιουνίου, εξέλιξη η οποία θα προλειάνει το έδαφος για την τυπική ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, αναμένεται την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος, η οποία εκτιμάται σε 10 έως 12 δισ. ευρώ και η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα, συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, στάθηκε για ακόμα μια φορά στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι «Eurogroup και Κομισιόν οφείλουν οπωσδήποτε να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων».

Αυτά τα μέτρα δεν θα αφορούν τη διαγραφή του χρέους, αλλά την ελάφρυνσή του

Όπως επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, η έξοδος της Ελλάδας απ’ τα προγράμματα «θα είναι μια πολύ σημαντική συμβολική και πολιτική στιγμή για την Ευρώπη».

Κατά την προσεχή συνάντησή τους, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να συμφωνήσουν για την έξοδο της Ελλάδας απ’ το πρόγραμμα αρωγής. Το χρέος της Ελλάδας φθάνει το 178% του ΑΕΠ της.

Διαβάστε ακόμα:

Συμφωνία για το χρέος «οπωσδήποτε» στο Eurogroup