Ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία μετά κι απ’ το «ναι» του SPD, σύμφωνα με το Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, καθώς εγκρίθηκε με ποσοστό 66,02% η συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της ‘Αγκελα Μέρκελ.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχε το 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου. «Όχι» ψήφισαν 123.329 μέλη (33,98%).

Κι επειδή η συμμετοχή στην ψηφοφορία ξεπέρασε το 20% του των μελών του κόμματος, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του SPD.

Τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας.

Τη Δευτέρα θα γίνουν γνωστοί και οι νέοι υπουργοί από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Αναπτυξιακής Βοήθειας.

Τα συγχαρητήρια της Άνγκελα Μέρκελ

Τα συγχαρητήρια της έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στο SPD για την έγκριση της συμμετοχής στον μεγάλο συνασπισμό.

«Συγχαίρω το SPD για αυτό το καθαρό αποτέλεσμα και προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία για το καλό της χώρας μας», ήταν το μήνυμα τη κας Μέρκελ.

Τα συγχαρητήρια Μακρόν σε Μέρκελ για την Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία

Τα συγχαρητήριά του στην Γερμανίδα καγκελάριο έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση της ψηφοφορίας του SPD «καλά νέα για την Ευρώπη».

Η Γαλλία και η Γερμανία θα εργαστούν μαζί, τις επόμενες εβδομάδες, για να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες και να προωθήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο

Photo: Michael Kappeler / dpa