Στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ εντοπίζεται το ερευνητικό σκάφος «MED Surveyor», σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Λεμεσού. Σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Λεμεσού έχει ξεκινήσει ήδη τις έρευνες το σκάφος.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Λεμεσού, το σκάφος «MED Surveyor» βρίσκεται ήδη στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου και θα ξεκινήσεις τις έρευνες.

Ο αμερικανικός κολοσσός ΕΧΧΟΝ Mobil έχει ναυλώσει τόσο το «MED Surveyor» όσο και το «Ocean Investigator» προκειμένου να διενεργηθούν αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες σε τρεις δυνητικούς στόχους γεώτρησης στο τεμάχιο 10.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης αναχώρησε σήμερα Κυριακή για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες των Συμβουλίων Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που αφορούν την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil βρισκόταν εν πλω προς την κυπριακή ΑΟΖ. Τα πλοία έχουν ναυλωθεί από την ExxonMobil και την Qatar Petroleum με σκοπό να εντοπίσουν με τον εξοπλισμό που φέρουν τους στόχους, στο σημείο που το τρυπάνι θα διεξάγει τον ερχόμενο Οκτώβριο δύο ερευνητικές γεωτρήσεις.