Κι ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει πως κατέβασε την ελληνική σημαία απ’ τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, η Ελλάδα το διαψεύδει. Φωτογραφίες και video που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.

Κυματίζει η ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, όπως αποκαλύπτεται απ’ τις φωτογραφίες και το video που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Σβαρνιάς για το samostimes.gr.

O δημοσιογράφος βρέθηκε πολύ κοντά στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, εκεί όπου η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως δεν κυματίζει πλέον η ελληνική σημαία καθώς, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «κομάντος της Τουρκίας την κατέβασαν».

Ο κ. Σβαρνιάς επιχείρησε να προσεγγίσει τα δύο μικρά νησάκια – τον μικρό και μεγάλο Ανθρωποφά- κι όπως λέει, σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής δεν του επέτρεψαν να πλησιάσει και του ζήτησαν ευγενικά ν’ αποχωρήσει από την περιοχή.

ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς

Όμως, η κάμερά του κατέγραψε την ελληνική σημαία να κυματίζει στον μεγάλο Ανθρωποφά, ωστόσο, δεν κατάφερε να έχει καθαρή οπτική επαφή με τον μικρό Ανθρωποφά.

ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τόνισε απ’ την πλευρά του πως η σημαία παραμένει στο σημείο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως «δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε πως το περιστατικό διερευνάται ενώ υπογράμμισε πως καθημερινά υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου, κάτι το οποίο σημείωσε και ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του την Δευτέρα.

Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε σχετικά:

Υπάρχει διερεύνηση του περιστατικού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου. Η στρατηγική της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα, οι Τούρκοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, υπάρχει διεθνές δίκαιο που καθορίζει τι ορίζεται στο Αιγαίο. Η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι για το συμφέρον της χώρας μας

Ρεπορτάζ του samostimes απο τις βραχονησίδες «ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΣ». Διαβάστε σε λίγο περισσότερα και δείτε φωτογραφίες.

Gepostet von Samos Times am Montag, 16. April 2018

Διαβάστε ακόμα τι λέει ένας απ’ τους νεαρούς που ύψωσαν την ελληνική σημαία στις νησίδες:

Τι λέει ο νεαρός που ύψωσε τις σημαίες στις βραχονησίδες

 

Photos: samostimes