Κρίσιμης σημασίας θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές ενώ άγνωστο παραμένει εάν η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ή εάν θα ολοκληρωθεί σήμερα, Παρασκευή, με την ψηφοφορία.

Η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές ξεκίνησε τη Δευτέρα και, σύμφωνα με τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες.

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων στην ψηφοφορία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος.

Για να εξασφαλίσει αυτή την πλειοψηφία, ο Ζάεφ χρειάζεται τη συγκατάθεση τουλάχιστον οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, από τους 48 που αυτή διαθέτει στη Βουλή.

Όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE τόνισε για ακόμα μια φορά ότι κανείς βουλευτής του δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Εάν ο Ζάεφ δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων στην ψηφοφορία, τότε θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Μέσω των social media, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση προς τους βουλευτές της εθνικιστικής αντιπολίτευσης λέγοντάς τους να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία πιθανότατα θα γίνει σήμερα στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ας πούμε ‘ναι’ στην ευκαιρία που έχει σημασία. Η Ιστορία πάντοτε θυμάται τις σωστές αποφάσεις. Όλοι οι βουλευτές έχουν το ιστορικό καθήκον απέναντι στους πολίτες να ανοίξουν τον δρόμο της Μακεδονίας προς τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Ο δρόμος αυτός είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. μέσω του διαλόγου με την Ελλάδα

Το μόνο σίγουρο είναι πως για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης θα πρέπει να υπάρχει η πλειοψηφία των 2/3 (80 από τους 120 βουλευτές). Εάν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία στην ψηφοφορία, η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος θα περάσει στα επόμενα στάδια, που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Διαβάστε ακόμα:

Ζάεφ: Με τον Τσίπρα είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στη Συμφωνία