Την άποψη πως η συμφωνία με την ΠΓΔΜ είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε-, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς στις από κοινού δηλώσεις του στον Τύπο μαζί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, κ. Μάας.


Ο κ. Κοτζιάς απόρησε μάλιστα γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα η διαφορά καθώς όπως υπογράμμισε υπήρχαν και στο παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες από αυτήν που έχει παρουσιαστεί σήμερα.

Για ακόμη μια φορά τόνισε πως η εργασία των υπουργών Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί μετά κι από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, και τώρα πλέον το ζήτημα είναι στα χέρια των πρωθυπουργών, κκ Τσίπρα και Ζάεφ ενώ προς το παρόν συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες.

Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε πως η Γερμανία δεν έχει επενέβη σε αυτό το ζήτημα, «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά» επισήμανε χαρακτηριστικά αλλά τόνισε πως το είναι έντονο και αυτονόητο το ενδιαφέρον να λυθεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυβέρνησης της Γερμανίας θέλει η Ελλάδα να πετύχει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, εκτιμά ότι είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης:

Όσα λέει ο Κατρούγκαλος για το Σκοπιανό |« Πολύ κοντά στη λύση»