«Θα υπερψηφιστεί», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ενώ ανέφερε πως ο Πάνος Καμμένος έχει το δικαίωμα να διαφωνεί.

Την εκτίμηση πως θα υπερψηφιστεί δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ αναφορικά με το πώς προχωρά η συμφωνία, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «πάει καλά», αναφέροντας πως στις 16 ή 23 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, μετά θα ακολουθήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και όταν τελειώσουν όλα αυτά η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 και κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Πάνου Καμμένου δήλωσε πως «δικαιούται ένας κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί. Προφανώς θα προτιμούσα να συμφωνεί. Υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμφωνούν».

Ο ίδιος εξέφρασε το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία, κάτι που έχει ζητήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας λέγοντας ότι «το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με το Μακεδονικό».

Στο καίριο ερώτημα για τη στάση του υπουργού Άμυνας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιουλίου, ο Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι εκεί θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε επίσης τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ο Πρόεδρος της π.Γ.Δ.Μ. Γκιόργκι Ιβανόφ ότι «παραδόθηκε στην Ελλάδα» αντιπαραθέτοντας τους ισχυρισμούς της δικής μας αντιπολίτευσης ότι τού «τα δώσαμε όλα».

Η ΝΔ δεν σχολιάζει αυτά που λέει το αδελφό της κόμμα στα Σκόπια. Η εχθρότητα που δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα αντικειμενικά οφείλεται στον κ. Γκρουέφσκι, σε αυτό τον αρχαιοελληνισμό του, που προσπάθησε να υφαρπάξει την αρχαία ελληνική κληρονομιά, την ιστορία μας και την παράδοσή μας

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς «τώρα που τελείωσαν αυτά, με τη συμφωνία «εξεγείρονται οι οπαδοί εκείνου του κόμματος που συνέβαλλε σε αυτή την ατμόσφαιρα, γιατί ο κ. Γκρουέφσκι είναι το αδελφό κόμμα του κ. Μητσοτάκη»,σημειώνοντας πως λένε ακριβώς τα ίδια.

Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς απέρριψε τις επικρίσεις της ΝΔ ότι η κυβέρνηση «δεν καλλιέργησε συνθήκες εθνικής συνεννόησης» ενώ  εστίασε στο μέγιστο συμφέρον που έχει η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές της γιατί, όπως είπε, θα αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο, θα είναι σύμμαχοί μας, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημά μας είναι ένα και «προς ανατολάς».

«Μου στέλνουν κούτες με αίμα»

Ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τις απειλές που δέχεται αναφέροντας πως του έχουν στείλει κούτες με αίμα και χρώμα αλλά και σφαίρες, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν παρεμβαίνει ο εισαγγελέας.

Έχω πάρει 800 επιστολές με απειλές κατά της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Έχω πάρει κούτες με αίματα και με χώματα ποτισμένα με αίμα. Πού είναι ο εισαγγελέας; Μιλάμε για βαριά κακουργήματα στα οποία δεν βλέπω κανείς να αντιδρά. Βρήκα τα τηλέφωνα τις διευθύνσεις και τα ονόματα ανθρώπων που με απειλούν τηλεφωνικά. Οι αρχές κάνουν απλώς συστάσεις. Όλο αυτό θυμίζει την περίοδο 63-65. Έχουμε εκτροπή σε ρητορική μίσους. Έχετε δει κανέναν εισαγγελέα να ενοχλείται;

Να σημειωθεί πάντως, πως η εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρενέβη, έπειτα από τις καταγγελίες του Νίκου Κοτζιά, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα. Αντικείμενο της έρευνας που ξεκινάει θα είναι να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις εκτός από αυτή της απειλής για την οποία απαιτείται έγκληση.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ιβανόφ δεν υπέγραψε τη συμφωνία με την Ελλάδα