Σπάνιο ψάρι εντοπίστηκε στην Αυστραλία: Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου! (Photos)

LIKE US ON FACEBOOK

Ένα αρκετά σπάνιο γιγαντιαίο «φεγγαρόψαρο» ξεβράστηκε από τον ωκεανό στη νότια Αυστραλία, το οποίο φαίνεται να είναι κάτι το εξωπραγματικό.

Πιο συγκεκριμένα, το σπάνιο ψάρι στην Αυστραλία εντοπίστηκε από ψαράδες, σε παραλία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επειδή στα λέπια του ψαριού υπήρχε πάρα πολύ άμμος, πολλοί που είδαν τη φωτογραφία του στα social media υποστήριξαν πως πρόκειται για ναυάγιο μικρής βάρκας ή απλά πως είναι ψεύτικο, ενώ παρομοιάζεται και με μικρό βράχο.

σπάνιο ψάρι στην Αυστραλία

Σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο, και το γεγονός συνεχίζει να μας εκπλήσσει, αφού μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια είδη ζωής στον πλανήτη μας που δεν γνωρίζουμε ως τώρα!

Το ψάρι βρέθηκε στις εκβολές του ποταμού Μάρεϊ, που είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αυστραλίας. Το συγκεκριμένο είδος ψαριού τρέφεται κυρίως με τσούχτρες, ενώ περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα ανοιχτά νερά του ωκεανού.

σπάνιο ψάρι εντοπίστηκε στην Αυστραλία

Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά στις θάλασσες της Αυστραλίας, σύμφωνα με τα οποία τέτοιου είδους φεγγαρόψαρα προκαλούν ζημιές σε γιοτ και τα παρεμποδίζουν.

Ο εντοπισμός του κοντά στις ακτές είναι κάτι πολύ σπάνιο, και αφήνει ερωτήματα στους ψαράδες για το πώς κατάφερε να βρεθεί εκεί. Πριν λίγο καιρό, όμως, ένα άλλο πολύ μεγάλο φεγγαρόψαρο είχε βρεθεί στις ακτές της Καλιφόρνιας. Τότε καταγράφηκε για πρώτη φορά, ο εντοπισμός του συγκεκριμένου είδους ψαριού στο βόρειο ημισφαίριο, που δεν είχε εμφανιστεί εδώ και 130 χρόνια!

σπάνιο ψάρι εντοπίστηκε στην Αυστραλία

Γενικά αυτό το είδος δεν είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους, αφού τα δόντια του είναι συρρικνωμένα στο μικρό του στόμα, και δεν μπορεί να τα κλείσει τελείως. Αυτός είναι και ο λόγος που τρέφεται κυρίως με τσούχτρες και πλαγκτόν, που κινούνται ελεύθερα μέσα στα νερά του ωκεανού.

Δυστυχώς, το ψάρι βρέθηκε νεκρό, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Νότιο Μουσείο της Αυστραλίας, με έναν από αυτούς να δηλώνει:

Έπρεπε να το κοιτάξουμε για να σιγουρευτούμε τι είδος είναι, αφού είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί κάτι τέτοιο στις ακτές της Νότιας Αυστραλίας, και είναι το σπανιότερο που έχει βρεθεί ως τώρα στα νερά μας. Είναι το ωκεάνιο φεγγαρόψαρο, το οποίο σε άλλα μέρη του κόσμου είναι κοινό, αλλά εδώ είναι πιο ασυνήθιστο, αυτό είναι το γνωστό ως Mola mola  

σπάνιο ψάρι εντοπίστηκε στην Αυστραλία

Είναι πιο πιθανό να εντοπίσεις, λοιπόν, ένα Mola mola στην Αμερική και την Ασία, αν και κανονικά μένουν μέσα σε θερμά και τροπικά νερά και ζουν μέσα στα «ανοιχτά» της θάλασσα μακριά απ’ τις ακτές.

Διάβασε και αυτό:

Φάλαινες θύματα των πλαστικών

Photos:Ralph Foster/iNaturalist/CC BY-NC 4.0,National Parks South Australia
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved