Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ήρθαν στη δημοσιότητα, παρουσιάζοντας μια νέα έκθεση με τις ηλικίες των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα. 

Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ παρουσιάζει την επιδημιολογική εικόνα με τις ηλικίες των κρουσμάτων στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έχουν καταγραφεί μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00. Τα κρούσματα αυξάνονται και αγγίζουν πλέον τα 743, όπως επιβεβαίωσε και ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και την επιδημιολογική εικόνα, τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού ανήκουν στις ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Πιο συγκεκριμένα, το 26,7% των κρουσμάτων είναι ηλικίας από 18 έως 39 ετών, το 48,6% των κρουσμάτων είναι ηλικίας από 40 έως 64 ετών, ενώ το 20,7% αντιστοιχεί σε ηλικίες από 65 ετών και άνω. Το 55,5% είναι άνδρες, ενώ το 44,5% γυναίκες.

Με βάση τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 191 (25,7%) κρούσματα με νοσηλεία σε νοσοκομείο, εκ των οποίων 59 (30.9%) διασωληνώθηκαν, και 20 (10,5%) έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ, στις 24 Μαρτίου νοσηλεύονταν 134 ασθενείς, εκ των οποίων 45 (33.6%) έχουν διασωληνωθεί.

Όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε την Τρίτη 24 Μαρτίου πως η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει σε αριθμό, με βάση τα κρούσματα και των άλλων χωρών. Η κάθε χώρα παρουσιάζει διαφορετικά δεδομένα και σε κάποιες χώρες οι ηλικίες των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι μικρότερες.

Κάθε χώρα έχει τη δική της επιδημιολογική εικόνα. Τα δικά μας δεδομένα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της παγκόσμιας πορείας αυτής της πανδημίας, που δείχνει το 15% περίπου να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με μία μέτρια προς σοβαρή κατάσταση και το 5% να είναι σοβαρά νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νόρμα και οι θάνατοί μας είναι περίπου στα ίδια ποσοστά. Κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν κάπως πιο διαφορετικά δεδομένα, με περισσότερα κρούσματα σε άλλες κατηγορίες ηλικιών. Θέλω να πω εδώ ότι είναι ένας ιός που προσβάλει κατά τεκμήριο άτομα τα οποία ανήκουν σε ηλικίες των 18 με 64, γιατί δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό αλλά αυτά τα άτομα είναι τα κατ’ εξοχήν άτομα που περνούν ελαφρά τη νόσο. Έχουν αναφερθεί στη Γαλλία ποσοστά νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ που είναι μικρότερες ηλικίες και νομίζω ότι η κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δική της επιδημιολογική εικόνα. Η δική μας επιδημιολογική εικόνα παρόμοια με αυτή των παγκόσμιων δεδομένων και των δεδομένων από την Κίνα 

Δείτε στον χάρτη τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Διαβάστε ακόμα:

Το νέο σύμπτωμα του κορονοϊού που εξετάζουν οι ειδικοί

Photo: Freepik