Υπερψηφίστηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου για το «πόθεν έσχες» και ξεκίνησε η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για την συγκεκριμένη τροπολογία.

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για το «πόθεν έσχες» καταψήφισε η ΝΔ, προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού προχώρησε σε ανακοίνωση για τη Νέα Δημοκρατία που καταψήφισε την τροπολογία.

Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, «η ΝΔ δεν θέλει όταν η αρμόδια Επιτροπή ελέγχει το πόθεν έσχες κάποιου πολιτικού προσώπου, ο έλεγχος να επεκτείνεται αυτομάτως και σε τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές», ενώ αναρωτιούνται ποιος ξέρει τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ΝΔ εξελίσσεται. Την προηγούμενη φορά σε αντίστοιχη συζήτηση για τη συμμετοχή αιρετών σε offshore,  η ΝΔ το είχε βάλει στα πόδια και δεν είχε ψηφίσει καν Αφού όμως σήμερα καταψήφισε χωρίς αιδώ, περιμένουμε να εξηγήσει τι ακριβώς φοβάται και δεν θέλει έλεγχο στις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές των στελεχών της

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου για το «πόθεν έσχες»

Η τροπολογία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου για το «πόθεν έσχες», ψηφίστηκε στη Βουλή και πλέον καθίσταται υποχρεωτική η αξιοποίηση των πληροφοριών απ’ την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτουγια την ολοκλήρωση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»).

Τη σχετική τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτας Κοζομπόλη και Σπύρου Λάππα, έκανε αποδεκτή ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τη νομοθετική Κωδικοποίηση και την διεύρυνσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επίσης ψηφίστηκε σήμερα Πέμπτη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η τροπολογία προβλέπει ρητά ότι «η αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται από άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της επιτροπής» κάτι που σημαίνει ότι πλέον η επιτροπή θα μπορεί να προβαίνει άμεσα στις άρσεις απορρήτου δίχως να αιτείται άδεια ή γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης καταψήφισαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή.

Διαβάστε επίσης:

«Ναι» και απ’ το EWG για την εκταμίευση του 1 δις.

Photo: Intimenews