«Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σχετικά με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, προσθέτοντας επίσης ότι το κλειδί της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου.

Αναλυτικότερα ο κ. Σχοινάς για το θέμα με τις συντάξεις και τις ευρωπαϊκές πηγές που μιλούσαν για συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε ότι: «Θα παρακαλούσα τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι: «Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων», ενώ διευκρίνισε παράλληλα ότι η Κομισιόν δεν είναι δανειστής αλλά εγγυητής της συμφωνίας γι’ αυτό και τονίζει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται:

Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας

Στη συνέχεια ο κ. Σχοινάς μίλησε και για τις ημέρες που η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο Grexit, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που είχε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα δεν πέρασε απλά ξυστά από το Grexit, αλλά πολύ κοντά. Δεν θέλω να σκέφτομαι εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν έχει νόημα πια, αλλά ήταν μαύρες, δύσκολες στιγμές. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Είναι στιγμές που δεν θα ήθελα να ξαναζήσω», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας για τη θητεία του Γιούνκερ, δήλωσε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν μια πρωτοφανής περίοδος για την Ε.Ε, με σημαντικά γεγονότα και κρίσεις μεγάλης έντασης. Η Ε.Ε. αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί νόμιζαν, αλλά και ότι η διαχείριση σε μεταναστευτικό, Brexit κ.λπ. απέδειξαν ότι δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την Ένωση.

Κληθείς να απαντήσει για το ποια ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματα Γιούνκερ είπε ότι ήταν: το συνολικό επενδυτικό σχέδιο, η αποφυγή ενός μεγάλου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και το ότι για πρώτη φορά τέθηκαν οι βάσεις μιας συνεκτικής πολιτικής μετανάστευσης.

Σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, ο ίδιος δήλωσε ότι «το ζητούμενο είναι να καταστεί σαφές ότι μάθαμε και αλλάξαμε από αυτήν την περιπέτεια. Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα κράτος που αφήνει πίσω του την πατρωνεία και το πελατειακό κράτος. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρήθηκαν από πολλούς μία ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, τέλος επισήμανε για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ότι: «Πρέπει να μείνουμε στη ζώνη της δημοσιονομικής σταθερότητας, να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επιχειρηματικό κλίμα, να δίνουμε ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα για τους νέους και να μην ξεχνάμε τους ευάλωτους Έλληνες».

Διαβάστε ακόμη:

Τσακαλώτος: Απαντά για τις συντάξεις, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη χαλάρωση των capital controls