«Σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας της Ρωσίας εις βάρος της Ελλάδας, λέει ο Πούτιν

LIKE US ON FACEBOOK

«Αξιότιμε κ. Τσίπρα χαιρόμαστε που σας έχουμε στη Μόσχα. Είναι επίκαιρη η επίσκεψή σας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο. «Σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας της Ρωσίας εις βάρος της Ελλάδας, λέει ο Πούτιν.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Πούτιν στο Κρεμλίνο πραγματοποιήθηκε μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε.

«Πάντα είχαμε ως σκοπό να έχουμε μια καλή γειτονία, αλληλοσεβασμό. Συζητήσαμε για όλους τους τομείς και τη συνεργασία μας σε πολλούς κλάδους. Πέρυσι αυξήθηκε κατά 27% το διμερές εμπόριο, 3,7 δις δολάρια. Οι συνολικές επενδύσεις Ελλάδας και Ρωσίας ανέρχονται σε 700 εκατ. δολάρια», δήλωσε ο κ. Πούτιν.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Πούτιν δόθηκε έμφαση στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας πως εστίασαν στην εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε όλους τους κλάδους.

Συμφωνήσαμε ν’ αναπτύξουμε τον κλάδο του τουρισμού ώστε να έρχονται περισσότεροι Έλληνες να επισκέπτονται τη Ρωσία

Τσίπρας: Ο ελληνορωσικός διάλογος είναι σημαντικός αλλά δύσκολος

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Πούτιν για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες σχεδόν σε όλα τα θέματα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες όπως δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργό συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια σταθερή σχέση. Την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε μέσα απ’ την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα να προωθεί ένα μοντέλο πολυδιάστατης πολιτικής

Η επίσκεψη αυτή του Πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο πραγματοποιείται μετά από τρία χρόνια σε μια διαφορετική περίσταση.

Η Ελλάδα έχει φύγει απ’ το φάσμα της χρεοκοπίας, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία άντεξαν και μπορούμε να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως οι προκλήσεις δεν μειώθηκαν. «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία το διάστημα αυτό ανέπτυξε ακόμα περισσότερο τη δυναμική της σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο στην ενδιαφέρουσα αλλά εύθραυστη αυτή η περιοχή

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε τη σημαντικότητα του ελληνορωσικού διαλόγου, ένας διάλογος που όπως είναι δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχθηκε και το Καλοκαίρι. «Όμως, η πρόθεσή μας μας βοηθά να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως «βέβαια εξέφρασα στον κ. Πούτιν τις ανησυχίες μας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας στη κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως εξέφρασε στον κ. Πούτιν την εκτίμησή του για τη σταθερή στήριξη της Ρωσίας «όσον αφορά την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Σ.Α. του ΟΗΕ στην οριστική λύση του Κυπριακού», ενώ συζήτησαν και τις προοπτικές για ειρήνη στη Συρία και τη Λιβύη

Συνομιλήσαμε και για τις εξελίξεις στα ανατολικά Βαλκάνια. Μου έδωσε ο κ. Πούτιν την ευκαιρία να εκφράσω τις θέσεις μας, ειδικά για το ευαίσθητο θέμα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας

Για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η συμφωνία αυτή θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα που τόσα χρόνια μένει άλυτο, «ενώ αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και πιθανών διενέξεων στο μέλλον που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ο κ. Πούτιν από τη μεριά του δήλωσε πως από την αρχή «δεν συμφωνούσαμε τη βάση στην οποία έγιναν οι απελάσεις », ενώ χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας της Ρωσίας εις βάρος της Ελλάδας, προσθέτοντας πως αυτή η σελίδα έχει κλείσει.

Απ΄τη μεριά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναφορικά με αυτό το ζήτημα δήλωσε πως ήταν απλώς μια βροχερή μέρα μέσα στο Καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε Καλοκαίρι.

Θέλω να επισημάνω δημόσια ότι η Ελλάδα όσο εγώ είμαι Πρωθυπουργός σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις κι απόψεις τρίτων χωρών. Κι αυτό αποδεικνύεται απ’ το ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν συμμετείχε στην απόφαση για ομαδικές απελάσεις λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ

Φυσικά, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «όταν κάτι μας ενοχλεί είμαστε υποχρεωμένοι να στέλνουμε κάποια μηνύματα», προσθέτοντας πως κοιτάμε μπροστά και «αυτό που έχει σημασία είναι ν’ αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου».

Τι απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν Ρώσος δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί δεν φορά γραβάτα ενώ είχε πει ότι θα βάλει μόλις η Ελλάδα ανακάμψει οικονομικά και βγει από αυτήν την «περιπέτεια»;

Το στοίχημα το κέρδισα φόρεσα τη γραβάτα, αλλά την έβγαλα γρήγορα γιατί είχε και μια θηλιά, τη θηλιά που είχε ο ελληνικός λαός… Αλλά αν μου κάνει κάποιο δώρο ο κ. Πούτιν, μπορεί να το αξιοποιήσω!

Διαβάστε επίσης:

Το κοινό ανακοινωθέν της G20 | Εκτός της συμφωνίας για το κλίμα οι ΗΠΑ

Photo:REUTERS/MAXIM SHEMETOV
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved