Κοινή διακήρυξη με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία απ’ την Τριμερή

LIKE US ON FACEBOOK

Η τριμερής σύνοδος κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ είναι εξαιρετικής σημασία ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν και οι ΗΠΑ με τον υπουργό εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Κοινή διακήρυξη καταδίκης των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο.

Η τριμερής σύνοδος κορυφής στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Κύπρο-Ελλάδα και Ισραήλ ήταν μια επιβεβαίωση για την ειρήνη ανάμεσα στις Κυβερνήσις, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η συμμετοχή των ΗΠΑ για πρώτη φορά είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Απ’ τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Ιερουσαλήμ και τη συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κοινή διακήρυξη με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία απ’ την Τριμερή

Στο κοινό ανακοινωθέν στέλνονται σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, χωρίς ωστόσο άμεση αναφορά. Όπως τονίζεται, οι ηγέτες  «συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, καλωσορίζουν την τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και της προοπτικής να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η τριμερής διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, ενώ επισημάνθηκε η σημαντικότητα για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια υπέροχη στιγμή και ευχαρίστησε τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την ιστορική σύνοδο στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.

Είμαστε ευτυχείς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάικ Πομπέο , μας ενώνει σήμερα. Η παρουσία του είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια σταθερή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τσίπρας: Στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας

Απ’ τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ επισήμανε πως είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία.

«Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ  «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία».

Μεταξύ άλλων μίλησε για τις προκλήσεις αλλά και τις σημαντικές δυνατότητες, ενώ υπογράμμισε πως η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Η Άγκυρα επιτίθεται στο ελληνικό ΥΠΕΞ: «Ατυχείς οι δηλώσεις σας»

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved