Σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις Σερβία – Κόσοβο, καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τον στρατό της χώρας.

Αναλυτικότερα, η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε, η οποία μέχρι και σήμερα ήταν υπό τον έλεγχο της Σερβίας.

Το πρωί του Σαββάτου, εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης – ROSU της αστυνομίας του Κοσόβου κατέλαβαν τόσο το υδροηλεκτρικό σταθμό όσο και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη λίμνη αποτελεί το αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία.

Η λίμνη αυτή για το Κόσοβο έχει στρατηγική σημασία, αφού από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή το νερό απ’ τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό “Obilic” κοντά στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσόβου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε σε ετοιμότητα και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Τέλος, ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο.

Ο κ. Τζούριτς πρόσθεσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι που θα αντιδράσουν στις προσπάθειες του Κοσόβου, να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου τμήματος.

Photo: GETTY IMAGES